Velika pobjeda
220

Napulj "gorio" nakon pobjede Napolija u Torinu, navijači plakali, Sarri smirio euforiju

Piše: K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Suze navijača Napolija nakon pobjede njihove ekipe protiv Juventusa u Torinu minimalnim rezultatom 1:0 najbolje su pokazale koliko je vrućim Napolitancima značila ova pobjeda u borbi za titulu prvaka Serije A.

Napoli je posljednju pobjedu u Torinu upisao 2012. godine u okviru Kupa Italije, a posljednju ligašku pobjedu protiv Juventusa na gostujućem terenu ostvarili su još davne 2009. godine. Juventus, zakleti neprijatelj "južnjaka" i najbolji i najjači predstavnik sjevera Italije osvojio je šest uzastopnih titula, a četiri kola prije kraja ove sezone Stara dama ima samo jedan bod više od Napolija.

Derbi prvenstva, ipak, nije opravdao sva očekivanja koja su bar oni neutralni navijači imali, a veliko slavlje gostujućim navijačima donio je Koulibaly u 90. minuti nakon centaršuta Callejona iz kornera. Treneri obje ekipe nakon meča su rekli da još ništa nije gotovo i da još puno ima da se igra.

"Juventus predstavlja moć. Osvojio je šest titula uzastopno i trenutno je još uvijek na prvom mjestu. To je ekipa koja predstavlja Seriju A, koju svako želi pobijediti i čijim se porazima najviše raduju. Ako njima želimo parirati, trebamo dati 105 posto svojih mogućnosti. Mi nekim klubovima u Italiji ne možemo parirati po novcu i organizaciji, ali igrački i taktički možemo. Ovaj tim je godinama unazad rastao u svakom smislu, a pobjeda na ovom stadionu je nešto što smo i zaslužili nakon svega", zaključio je Sarri pa nastavio:

"Nije bilo savršeno, ali pobijedili smo i moramo biti sretni. Da smo ranije podigli tempo igre, mogli smo i ranije riješiti ovu utakmicu. Pobijediti ovdje je čudesno, najviše zbog osjećaja koji imaju naši navijači. Izuzetno smo zadovoljni, ali ne smijemo padati u euforiju. Moramo shvatiti ovo kao jednu utakmicu, kao jednu pobjedu, a nikako kao da smo osvojili titulu. Još smo daleko od nje", završio je trener Napolija.

S druge strane, Massimiliano Allegri bio je vidno nezadovoljan nakon utakmice, a čim je sudija Rocchi svirao kraj meča ljutito je napustio teren na Allianz stadionu. Na konferenciji za medije nakon meča rekao je da njegova ekipa nije ispunila cilj.

"Iskreno, užasna utakmica obje ekipe, jedva da je bilo šuteva u okvir gola. Igrali smo loše, ali morali smo izdržati do kraja. Ovako smo dozvolili Napoliju da nas porazi i vrati u šampionsku utrku. Nismo ispunili cilj, ali i ovakve su stvari moguće u nogometu. Trebamo ovo zaboraviti i okrenuti se sljedećoj utakmici protiv Intera. Mislim da će to stvarno biti odlučujući meč za nas u ovoj sezoni. I dalje smo prvi, imamo bod prednosti, ali ne zaboravite i da imamo bolju gol razliku. Do kraja su još četiri utakmice, dvije kod kuće i dvije u gostima, pa ćemo vidjeti", kazao je trener Juventusa.

Trenutna razlika između ove dvije ekipe iznosi samo jedan bod, a do kraja prvenstva Stara dama će pored finala Kupa Italije igrati protiv Intera i Rome na gostujućem terenu, obje ekipe koje se uz Lazio grčevito bore za plasman u Ligu prvaka. Napoli će, s druge strane, do kraja prvenstva imati tri "lakše" utakmice, a u sljedećem kolu očekuje ih gostovanje kod Fiorentine kao najteža utakmica.

Drugu, a ujedno i posljednju titulu prvaka Napoli je osvojio 1990. godine, tri godine nakon što su nošeni Diegom Armandom Maradonom osvojili prvu, a san o osvajanju treće titule prvaka koji traje već punih 28 godina napokon bi ove sezone mogao biti ispunjen. Ekipa Maurizija Sarrija u februaru je ispala iz Kupa Italije i Evropske lige te su sve snage usmjerili na Scudetto, a pobjedom protiv trenutno prvoplasirane, ali i najveće ekipe u Seriji A pokazali su da ova generacija to stvarno može uraditi.

Nakon utakmice, igrači i stručni štab slavili su s gostujućim navijačima na Allianz stadionu, što je posljednjih godina bila gotovo nezamisliva slika za bilo koji klub na Apeninima, a veliku pobjedu znali su proslaviti i navijači u Napulju koji su napravili nevjerovatnu atmosferu u gradu pod Vezuvom.

San Napolitanaca o trećoj tituli prvaka nikada nije izgledao realnije, ali bez obzira na veliku pobjedu u Torinu, Stara dama je ta koja s bodom prednosti ulazi u sami finiš nevjerovatne sezone.