Sušić i Jagodić objavili spisak
0

FOTO / Napadački na Lihtenštajn i Latviju, pred mladima izazov generacije

Piše: N. Jamaković
Selektor A reprezentacije BiH Safet Sušić objavio je spisak igrača na koje računa u prve dvije utakmice kvalifikacija za SP 2014 protiv Lihtenštajna i Latvije. Selektor U-21 reprezentacije BiH Vlado Jagodić objavio je širi spisak igrača za odlučujuće susrete protiv Grčke i Njemačke u kvalifikacijama za EP.
Safet Sušić i Vlado Jagodić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Safet Sušić i Vlado Jagodić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Selektor Sušić je pozvao 21 igrača:

Golmani: Asmir Begović (Stoke), Ibrahim Šehić (Mersin), Asmir Avdukić (Borac Banja Luka) Odbrana: Boris Pandža (Mechelen), Emir Spahić (Sevilla), Toni Šunjić (Zorya Lugansk), Mensur Mujdža (Freiburg), Ognjen Vranješ (Krasnodar) Vezni red: Ivan Sesar (Sarajevo), Senad Lulić (Lazio), Miralem Pjanić (Roma), Zvjezdan Misimović (Dinamo Moskva), Sejad Salihović (Hoffenheim), Adnan Zahirović (Spartak Nalčik), Damir Vrančić (Eintracht Braunschweig), Haris Medunjanin (Maccabi Tel Aviv), Senijad Ibričić (Gaziantepspor), Muamer Svraka (Željezničar) Napad: Vedad Ibišević (Stuttgart), Edin Džeko (Manchester City), Avdija Vršajević (Hajduk).

"Ibričić je pronašao novi klub, ranije je bio standardni reprezentativac te sam odlučio da ga pozovem za ove utakmice. Kada je u pitanju Medunjanin, istina je da nije u punoj takmičarskoj formi, ali nam može pomoći u prvom susretu protiv Lihtenštajna. No, sumnjam da će igrati u oba meča. Rahimić se oporavlja od povrede, dok Papac, nažalost, završava karijeru", kazao je Sušić, koji je odlučio dvojicu mladih reprezentativaca Stevanovića i Bešića ustupiti selektoru U-21 reprezentacije, koja također igra kvalifikacijske mečeve.

Sušić je naglasio da u prva dva kvalifikacijska susreta očekuje pobjede svojih izabranika i šest osvojenih bodova.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
"Moramo biti oprezni, jer danas nema laganih protivnika. No, sigurno je da smo mnogo kvalitetniji, posebno od Lihtenštajna, i zanimaju nas samo pobjede i šest bodova. Igrači moraju odigrati maksimalno ozbiljno. Već imamo iskustvo igranja sa slabijim protivnicima i takav ozbiljan pristup trebamo primijeniti i ovog puta", rekao je Sušić, koji je najavio potpuno napadačku formaciju s dva napadača, Ibiševićem i Džekom, te tri ofanzivna veznjaka.

Okupljanje reprezentacije je 3. septembra u "Central hotelu Lowen" u Feldkirchu (Austrija), dok je susret s Lihtenštajnom na rasporedu 7. septembra u Vaduzu na stadionu "Rheinpark" u 19 sati. Nogometaši BiH će četiri dana kasnije u Zenici dočekati selekciju Latvije. Selektor Sušić je dodao kako ćemo obje utakmice igrati praktično na domaćem terenu, jer ima informaciju da će u Lihtenštajnu naši navijači zauzeti 4.500 od 6.100 mjesta na stadionu.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Jagodić je objavio spisak na kojem su imena 30 igrača i tri golmana, od čega je 11 igrača koji nastupaju u inozemstvu. Od tih igrača načinit će za nekoliko dana uži spisak od 20 igrača i tri golmana. Ti igrači će u naredne dvije utakmice pokušati izboriti baraž za plasman na Evropsko prvenstvo, a igraju nam samo pobjede u oba susreta.

"Tačno je da nam igraju samo pobjede u oba susreta. Sa četiri boda iz tih susreta šanse za baraž su nam slabe ili nikakve. Međutim, prvo razmišljamo o Grcima, koje smo pobijedili na njihovom terenu i koji će sigurno htjeti da nam se revanširaju. Oni ne mogu u baraž, ali mogu na drugo mjesto ispred nas i igrat će za prestiž. Ipak, nama je pobjeda u tom susretu imperativ, a nakon te pobjede bismo imali utakmicu sa izuzetno kvalitetnom Njemačkom i to bi za nas bio izazov generacije i utakmica u kojoj bismo tražili prolaz u baraž", rekao je Jagodić.

Spisak igrača U-21 tima:

Igrači iz inozemnih klubova:

Nemanja Bilbija (Vojvodina), Miroslav Stevanović (Vojvodina), Milan Đurić (Cremonese), Enes Sipović (Otelul Galati), Edin Višća (Istanbul BB), Muhamed Bešić (HSV), Mateo Sušić (Istra Pula), Goran Zakarić (Lokomotiva Zagreb), Ognjen Gnjatić (Rad Beograd), Sanjin Prcić (Sochaux), Marko Maletić (Stuttgart).

Igrači iz Premijer lige BiH:

Stefan Tomović (Slavija), Semir Bukvić (Željezničar), Almin Abdihodžić (Sarajevo); Toni Markić (Zrinjski), Amer Dupovac (Sarajevo), Adnan Kovačević (Travnik), Benjamin Čolić (Željezničar), Dino Ćorić (Široki Brijeg), Josip Kvesić (Željezničar), Srđan Grahovac (Borac), Nermin Zolotić (Željezničar), Jasmin Mešanović (Čelik), Amer Bekić (Zrinjski), Asmir Suljić (Sarajevo), Gojko Cimirot (Leotar), Haris Duljević (Olimpic), Kenan Horić (Čelik), Mile Pehar (Zrinjski), Denis Zvonić (Velež), Petar Kunić (Borac), Slavko Brekalo (Široki Brijeg), Dženan Durak (Olimpic).

Okupljanje izabranih 20 igrača i tri golmana U-21 tima zakazano je za 3. septembra do 20 sati u hotelu Park u Vogošći. Mladi reprezentativci igraju 7. septembra sa Grčkom, a tri dana kasnije sa Njemačkom. Obje utakmice će biti odigrane na stadionu Asim Ferhatović Hase u Sarajevu. U prodaju će biti pušteno po 5000 ulaznica, po cijeni od 5 KM (istok) i 3 KM (sjever).

Za utakmicu A selekcija BiH i Latvije 11. septembra na Bilinom Polju u prodaju će biti pušteno 11.100 ulaznica, po cijeni od 30 KM (zapad), 20 KM (istok) i 15 KM (sjever i jug).