Velika nogometna nada
64

Napadač Wolfsburga Dženan Pejčinović dobio nadimak "Džeko", zbog Vukova odbio brojne velikane

H. H.
Dženan Pejčinović (Foto: Kicker.de)
Dženan Pejčinović (Foto: Kicker.de)
VfL Wolfsburg je uložio 1,25 miliona eura kako bi osigurao usluge Dženana Pejčinovića. Puno je to novca za 17-godišnjaka kojeg su željeli dovesti brojni vrhunski timovi, a u svom prvom intervjuu za čuveni Kicker, centarfor koji je dobio nadimak "Džeko" objasnio je zašto je odabrao Vukove.

Tinejdžer koji dolazi iz Augsburga potpisao je svoj prvi profesionalni ugovor u Wolfsburgu. Trenirat će ga hrvatski stručnjak Niko Kovač, a iza sebe već ima impresivne brojke. U 16 međunarodnih utakmica za njemačku U-17 reprezentaciju postigao je 15 golova.

Pejčinović je rođen u Minhenu, a osim njemačkog ima i crnogorsko državljanstvo. Nastupao je za mlađe kategorije Bayerna i Augsburga, a iako je na stolu imao ponude klubova poput Ajaxa, Juventusa, Chelseaja i Manchester Cityja, odlučio se za Wolfsburg.

"Wolfsburg mi je bio prvi izbor još od prvog susreta prošle godine. Ovdje mi se ukazuje jasan put i njihov projekat me uvjerio. Ovdje mogu trenirati s profesionalcima i trebao bih polako dobivati šansu. Iako su me tražili neki veliki klubovi, mislim da nema smisla u mojim godinama napraviti tako veliki korak. Perspektiva koju mi nudi Wolfsburg bila je presudna", objasnio je Pejčinović za Kicker.

Stručnjaci ga upoređuju s Edinom Džekom, koji je postao legenda Wolfsburga i Bundeslige, a Pejčinović na to kaže:

"I ja sam to čuo (smijeh). Neki saigrači iz ekipe su mi dali nadimak "Džeko", jer bi trebali biti sličan tip igrača", objasnio je mladi napadač kojem očigledno godi nadimak i poređenje s Dijamantom.

Svoje prve međunarodne utakmice igrao je za U-15 selekciju Crne Gore, domovinu njegovih roditelja, ali potom se odlučio za Njemačku. Pejčinović je za kraj priznao da mu je idol Harry Kane, te da ga je gledao uživo u Ligi nacija u utakmici Engleske protiv Njemačke u Minhenu.