Novi skandal
13

Napadač Parme suspendovan zbog namještanja utakmica, klub kažnjen

Klix.ba
Emanuele Calaio
Emanuele Calaio
Napadač Parme Emanuele Calaio (36) je suspendovan na dvije godine zbog namještanja utakmica, javlja BBC.

Osim kazne za nogometaša, kažnjena je i Parma te će novu sezonu u Seriji A početi s minusom od pet bodova. Calaio će morati platiti i novčanu kaznu od 20.000 eura.

Talijanski Nacionalni federalni sud (TFN) je izrekao kazne nakon što je Calaio slao "sumnjive poruke" nekim bivšim saigračima prije utakmice Spezia - Parma odigrane 18 maja. Parma je pobijedila rezultatom 2:0 te je osigurala promociju u Seriju A.

Calaio je napustio Speziju 2016. godine i prešao u Parmu, a kontaktirao je igrače bivšeg kluba Filippa del Cola i Claudija Terzija prije utakmice. Za komunikaciju je korištena aplikacija WhatsApp.

Tužitelji su počeli istragu u junu, a Parma je odbacivala krivnju tvrdeći da poruke "ne sadrže nikakvu vrstu kršenja pravila". Ipak, Calaio je optužen za namještanje utakmica u julu, kada je Talijanski savez prepustio slučaj sudu, a poruke su navodno "utjecale na igru izazivajući smanjeni trud" De Cola i Terzija.

Parma je izbačena u Seriju D nakon što je proglasila bankrot 2015. godine, ali se u rekordnom roku vratila u Seriju A. Pobjeda nad Spezijom je osigurala drugo mjesto u Seriji B.