Vjerovatno se kaje
29

Napadač iz Serije A je gubitnik godine: Reprezentaciju koja blista odbio zbog poraza u klubu

D. P.
Nzola se vjerovatno kaje zbog odluke (Foto: EPA-EFE)
Nzola se vjerovatno kaje zbog odluke (Foto: EPA-EFE)
Snažni napadač Fiorentine Mbala Nzola može se smatrati jednim od najvećih gubitnika godine nakon što je odbio reprezentaciju i nastup na Afričkom kupu nacija kako bi se fokusirao na klub.

Nzola (27) trebao je biti udarna igla reprezentacije Angole na Afričkom kupu nacija. Međutim, odbio je poziv i razočarao cijelu svoju naciju, a sve kako bi se fokusirao na obaveze u klupskom nogometu i pomogao Fiorentini da pobijedi nekoliko utakmica u nizu.

Ništa tu ne bi bilo sporno da istovremeni rezultati Fiorentine i Angole nisu Nzoli donijeli epitet "gubitnika godine".

Naime, Angola je najpozitivnije iznenađenje Afričkog kupa nacija. U tri utakmice grupne faze ostvarili su dvije pobjede i remi, izbacivši favorizovane Alžirce i Burkinu Faso, a onda je ova bivša portugalska kolonija slavila protiv Namibije u osmini finala i plasirala se u četvrtfinale ovog takmičenja.

Tu će Angola igrati protiv Nigerije, koja važi za favorita, ali ako Angola uspije prikazati igre kao iz dosadašnjeg dijela Afričkog kupa nacija, ne bi bilo preveliko iznenađenje i da savlada čuvene Super Orlove.

S druge strane, njegova Fiorentina izgubila je u Superkupu Italije od Napolija, poražena je kod kuće od Intera u Seriji A te je uspjela osvojiti samo bod na domaćem terenu protiv Udinesea.

Vjerovatno se i Nzola kaje što se nije odazvao pozivu selektora i pridružio reprezentaciji na Afričkom kupu nacija, pošto danas u ovoj zemlji svi slave nogomet i reprezentaciju u kojoj je mogao biti i on.