Nije samo Ronaldo opasan
0

VIDEO / Nani će našu odbranu staviti na veliko iskušenje

Piše: Edin Isanović
Bliži se prva utakmica dodatnih kvalifikacija za odlazak na evropsku nogometnu smotru koja se naredne godine održava u Ukrajini i Poljskoj. Kao što je poznato, protivnik naše nacionalne vrste je Portugal koji nas je eliminisao u baražu prije dvije godine. Da napomenemo, prvi dvoboj igra se 11.novembra na Bilinom polju, dok je uzvrat četiri dana kasnije u Lisabonu.

Najveću prijetnju po naš gol predstavljat će nogometaš Reala iz Madrida - Cristiano Ronaldo dos Santos Aveiro. Rođen je u Madeiri, u gradu Funchalu, 5. februara 1985. godine.

Ima dva brata i dvije sestre. On je najmlađe dijete u porodici. Drugo ime Ronaldo, uz prvo Cristiano, dobio je po nekadašnjem predsjedniku SAD-a Ronaldu Reaganu, koji je bio omiljeni političar njegovog oca Joseu Dinisu. Kod nas bi bio Aveiro, što je očevo prezime.

Posljednji bedem Zmajeva na veliko iskušenje stavit će Luís Carlos Almeida da Cunha - poznatiji kao Nani. Nadimak mu je Mali CR. Izvanredno igra u Manchester Unitedu. Izuzetno je brz i nepredvidiv. Igra na desnom krilu uz mnoštvo kvalitetnih driblinga. Nani je rođen u Cape Verdeu, a sa porodicom je u ranoj dobi emigrirao u Evropu. Odrastao je u Portugalu. Nogometnu karijeru počeo je igrajući za klub Real Massamá, a sa 16 godina prešao je u Sporting.

Sjajne izvedbe uočili su skauti Manchetser Uniteda pa je 2007.godine preselio na Otok. Brzo se etablirao u dresu Crvenih vragova. Danas je jedan od glavnih igrača, kako kluba za koji nastupa, tako i reprezentacije Portugala.

Odbrana bh. reprezentacije bit će na teškom ispitu. Pored toga, u prvom meču selektor Safet Sušić ne može računati na Papca i Pandžu (kartoni). Također, lišen je usluga Mensura Mujdže koji je povrijeđen.