Namještena utakmica jednog od engleskih velikana?

T
Totalsport
4.2.2013. u 15:28
300
42
Namještena utakmica jednog od engleskih velikana?
300
Namještena utakmica jednog od engleskih velikana?
Nakon objave direktora Europola (Evropski policijski ured) Roba Wainwrighta o opsegu manipulacije rezultatima nogometnih utakmica u Evropi, otočki su mediji započeli s analizom koji je njihov elitni klub umiješan u skandal.
Naime, Europol je objavio kako se sumnjiči da je manipulirano rezultatima više od 380 utakmica u 15 zemalja svijeta, uključujući i dvije utakmice Lige prvaka, od kojih je jedna igrana u Engleskoj u protekle tri ili četiri godine.

O kojoj se tačno utakmici radi ne može biti precizirano, ali samo je šest engleskih ekipa u tom periodu igralo najelitnije klupsko nogometno takmičenje. To su članovi "velike četvorke" engleskog nogometa, Arsenal, Chelsea, Liverpool i Manchester United, te Manchester City i Tottenham.

"Ovo je tužan dan za evropski nogomet. Ovo je djelo organiziranog kriminalnog miljea sa bazom u Aziji koji upravlja kriminalnim mrežama diljem Evrope. Ovo je najveća ikad provedena istraga oko namještanja rezultata u Evropi. Donijela je velike rezultate koji su, mislimo, otkrili veliki problem integriteta nogometa u Evropi", dodao je Wainwright.

Zajednička istraga Europola i nacionalnih tužilaštava pojedinih zemalja otkrila je još 300 sumnjivih utakmica izvan Evrope, u Africi, Aziji, te Južnoj i Centralnoj Americi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: