Bugarski nogomet
0

Namještanje mečeva i klađenja

FENA
Vlasnik bugarskog nogometnog prvoligaša Levskog iz Sofije Todor Batkov izjavio je da su posljednjih sezona namještenja mečeva i nelegalna klađenja zarazili bugarski nogomet.

"Pokušavao sam da sačuvam klub od takvih negativnih pojava, ali ne znam da li sam u tome uspio", rekao je Batkov.

Vlasnik Levskog naglasio je kako je Međunarodna nogometna federacija (FIFA) pokrenula istragu u nekoliko zemalja zbog sumnji u postojanje korupcije i nelegalnog klađenja.

"Nije tajna da je FIFA pokrenula istragu u nekoliko zemalja i da ta istraga neće zaobići ni Bugarsku", precizirao je Batkov.

Prošlog mjeseca predsjednik Bugarske nogometne unije (BFU) Borislav Mihajlov razgovarao je s prvim čovjekom FIFA-e Blatterom o stanju i budućnosti nogometa u Bugarskoj.

"Imali smo već iskustva s korupcijom i nezakonitim klađenjima. Želio bih da se raščisti stanje u bugarskom nogometu", rekao je tada Mihajlov.

Predsjednik Sudijske komisije BFU Borislav Aleksandrov podnio je ostavku u seprembru poslije optužbi da su u bugarskom nogometu učestali slučajevi namještanja mečeva. Nekoliko sati poslije BFU je razriješio dužnosti svih sedam članova sudijske komisije.