Edin Džeko za FIFA.com
0

"Namjeravamo postići nešto izvanredno"

Sarajevo-x.com
Jedan od najefektnijih napadača u Evropi, Edin Džeko, ove godine proživljava najsjajnije momente svoje karijere sa njemačkim bundesligašem Wolfsburgom. U intervjuu koji je dao za web portal FIFA-e, Džeko je ipak govorio o reprezentaciji Bosne i Hercegovine koja se nalazi pred ostvarenjem sna - plasmanom na Svjetsko prvenstvo.

"Dečki sa Balkana", podsjeća FIFA.com, 14. i 18. novembra pred sobom imaju veliki posao protiv Portugala, reprezentacije koja je na 2006. godine bila četvrta u svijetu.

"Očigledno je da su Portugalci favoriti, u to nema sumnje", kaže Džeko. "Imaju odličan tim i mnogo iskustva, iako to ne znači da mi nemamo šanse. Imamo dvije utakmice i dat ćemo sve od sebe."

Na pitanje koje su najveće prednosti izabranika Ćire Blaževića, bivši napadač sarajevskog Željezničara odgovara: "To su naše jedinstvo i odlučnost! Mi smo braća i odlično se slažemo. Također smo opasni u napadu. Sve što nam nedostaje je iskustvo."

Uzdanica "vukova" dodaje kako je bitno odraditi dobar posao u odbrani u meču protiv "evropskih Brazilaca".

"Cijeli tim mora dobro raditi u odbrani. Na drugoj strani, mi uvijek dolazimo u priliku za gol", kazao je i dodao da je u bh. timu dobra atmosfera, "kao i uvijek".

"Skoro da je nevjerovatno koliko se radujemo susretu jer možemo postići nešto sjajno, a to je ono što i namjeravamo", naglašava u intervjuu bh. napadač.

Džeko se nada kako neće imati priliku da doživi razočarenje neuspjehom, kao što je to bio slučaj za Euro 2008.

Upitan šta bi se desilo kad bi Bosna i Hercegovina obezbijedila mjesto u Južnoj Africi, odgovorio je: "Teško je to i zamisliti. O tome ne želim sada ni misliti. Naši ljudi su već preplavljeni zadovoljstvom zbog baraža. Bilo bi to fantastično za našu zemlju."

BiH je potrebna bolja infrastruktura i dobra liga da bi postala fudbalska nacija, naglašava Džeko. O svojim željama da zaigra u talijanskom Milanu, ponovio je da je veliki fan tog kluba i da želi jednog dana zaigrati za neki veliki klub.