Nemile scene
15

Nakon slučaja "Dier": Hoće li incidentima između igrača i navijača doći kraj?

DP
U posljednje vrijeme incidenti između nogometaša i navijača su sve učestalija pojava, a svakako je "najsvježiji" slučaj Erica Cantone.

Vezni igrač Tottenhama Eric Dier sukobio se s jednim navijačem nakon što je Norwich eliminisao Tottenham iz FA Kupa.

Reprezentativac Engleske popeo se preko redova stolica i došao do navijača za kojeg je Jose Mourinho rekao da ga je uvrijedio, a priča se i o sukobu navijača i Dierovog brata.

Ovo, naravno, nije prvi put da se jedan nogometaš sukobljava s navijačima na ovaj način, piše BBC.

Granit Xhaka, oktobar 2019.

Tadašnji kapiten Arsenala Granit Xhaka izazvao je veliki skandal nakon što je psovao vlastite navijače dok je izlazio s terena. Nije se suprotstavio nijednom konkretnom navijaču ili grupi navijača, ali nakon što je izviždan prilikom izmjene u utakmici s Crystal Palaceom, moglo se jasno vidjeti da psuje.

Kasnije se ispričao, ali mu je oduzeta kapitenska traka.

Xhaka je kasnije objasnio svoju reakciju, rekavši da je "dostigao tačku ključanja" nakon komentara na društvenim mrežama i na nedavnim mečevima koji su "veoma boljeli". Uvrede su uključivale komentare poput: "Slomit ćemo ti noge", "Ubit ćemo ti ženu" i "Želimo da tvoja kći dobije rak".

Neymar, maj 2019.

Ranije iste godine, najskuplji nogometaš na svijetu dobio je zabranu nastupa na tri utakmice koju su mu dale francuskih nogometne vlasti, nakon što je nasrnuo na navijača poslije šok poraza od Rennesa u finalu Kupa Francuske.

Dok je prolazio stepenicama kako bi mu na postolju bila dodijeljena medalja za finaliste, Neymara je presreo navijač. Neymar je odgurnuo njegov mobitel, a zatim je podigao ruku na čovjekovo lice.

"Jesam li se loše ponio. Jesam. Ali niko ne može ostati ravnodušan", pitao je Neymar u komentaru na Instagramu.

Sergio Aguero, februar 2018.

Manchester City je pretrpio šok poraz od Wigana u FA Kupu u februaru 2018. godine.

Brojni navijači Wigana utrčali su na teren poslije utakmice i tada se dogodila prilično ružna scena između jednog navijača i napadača Cityja Sergija Aguera. Pojavili su se televizijski snimci na kojima se vidi kako Aguero gura navijača, a Argentinac se kasnije zakleo da ga je navijač pljunuo.

Wigan je kažnjen s 12.500 funti zbog invazije navijača na teren. Aguero je izbjegao kaznu Nogometnog saveza.

Patrice Evra, novembar 2017.

Angažman Patricea Evre u francuskom Marseilleu nije dugo trajao, a udaranje jednog navijača u glavu tome je značajno doprinijelo.

Prije nego što je utakmica Evropske lige uopće i počela, Evra i suigrači pojurili su prema reklamama gdje su se neki od njihovih navijača uspjeli približiti terenu. Tada je Evra nogom udario jednog navijača u glavu i dobio je crveni karton.

UEFA mu je zabranila da se takmiči idućih sedam mjeseci i Evra je napustio Marseille na obostranu saglasnost.

Eric Cantona, januar 1995.

Vjerovatno najpoznatiji primjer.

U januar 1995. godine, nogometaš Manchester Uniteda Eric Cantona šokirao je nogometni svijet kada je tokom gostovanja Crystal Palaceu izveo kung-fu potez i udario navijača domaćeg kluba koji je sjedio u prvom redu, a koji ga je vrijeđao.

Cantona je nekoliko trenutaka ranije zaradio crveni karton, i na putu do tunela odgovarao je na uvrede navijača Palacea Matthewa Simmonsa.

Potom ga je Nogometni savez osudio na devet mjeseci zabrane igranja. Njegova prvobitna dvosedmična kazna zatvora ukinuta je nakon uspješne žalbe i Cantona je tada medijima dao čuvenu izjavu: "Kad galebovi prate ribara, to je zato što misle da će sardine biti bačene u more".