Nije bilo spasa
56

Nakon pet godina otkriveni uzroci pada helikoptera u kojem je poginuo vlasnik Leicestera

H. H.
Helikopter u kojem je stradao Vichai Srivaddhanaprabha (Foto: Twitter)
Helikopter u kojem je stradao Vichai Srivaddhanaprabha (Foto: Twitter)
Istražitelji su objavili izvještaj u kojem su utvrđeni uzroci nesreće helikoptera Ayat u kojoj su poginuli vlasnik Leicestera Vichai Srivaddhanaprabha i još četiri osobe 2018. godine.

Mehanički kvar, a ne greška pilota, uzrok su helikopterske nesreće 2018. koja je odnijela živote vlasnika fudbalskog kluba Leicester City Vichaija Srivaddhanaprabhe iz Tajlanda i još četvorice ljudi, zaključili su istražitelji u izvještaju objavljenom u srijedu.

Vichai Srivaddhanaprabhan, njegovi zaposleni Nursara Suknamai i Kaveporn Punpare, pilot i njegova partnerica Izabela Roza Lechowicz, također profesionalni pilot, poginuli su u nesreći, koja se dogodila ubrzo nakon što je helikopter poletio sa aerodroma Leicester City 27. oktobra 2018.

Iskusni Pilot Eric Swaffer "preduzeo je najprikladniju akciju", ali nije uspio da povrati kontrolu nad avionom, zaključuje se u izvještaju britanskog istražnog biroa (AAIB). Među akcijama koje je poduzeo biile su smanjenje ugla helikoptera i "prigušivanje pada".

Četiri od pet osoba u avionu preživjele su pad, ali su poginule u požaru koji je uslijedio. Udar je oštetio donji dio trupa i rezervoare za gorivo helikoptera, što je dovelo do velikog curenja prije nego što se letjelica zapalila, zaključuje se u izveštaju.

Nesreća se dogodila oko sat vremena nakon utakmice Premijer lige između Leicester Cityja i West Ham Uniteda na stadionu King Power, odakle je Vichai Srivaddhanaprabha polijetao kada je bio na utakmici.

Istragom je utvrđeno da su se pedale pilota odvojile od repnog rotora helikoptera, zbog čega je brzo skretanje udesno bilo "nemoguće" za kontrolu. Do kvara upravljačkog sistema došlo je zbog puknuća ležaja rotora.

Provjera ležaja bila je potrebna nakon 400 sati rada, ali je helikopter u trenutku nesreće imao samo 331 sat letenja. Sa 60 godina kada je umro, Vichai Srivaddhanaprabha bio je peti najbogatiji čovjek na Tajlandu, s procijenjenim bogatstvom u 2016. od skoro tri milijarde dolara. K

Kupio je Leicester City za oko 40 miliona funti 2010. godine koji je tada igrao u drugoj ligi, a 2016. godine doveo ga je do šampionske titule u Premier ligi.