Nogomet
0

Nakon nezapamćenih izgreda u Cataniji policijske racije u domovima huligana

FENA
Talijanska policija počela je u nedjelju pregledavati domove huligana u Cataniji, gdje je u petak uvečer s eksplozivnom napravom na nogometnom stadionu ubijen policajac.

Počinitelji napada na policiju mogli bi biti optuženi za ubistvo s predumišljajem, pošto se čini, barem prema izjavama drugih policajaca, da su huligani postavili zamku policajcima.

U uličnim bitkama nakon prvenstvene utakmice Catanije i Palerma ozlijeđeno je oko stotinu osoba, a čak 60 je ranjenih policajaca.

Izvanredni komesar Talijanskog nogometnog saveza Luca Pancalli donio je odluku o otkazivanju svih nogometnih utakmica profesionalnih i amaterskih klubova, te talijanske reprezentacije na neodređeno vrijeme.

Talijanska štampa međutim danas iznosi kako bi prekid mogao trajati samo dvije sedmice, a onda bi se utakmice mogle nastaviti, ali na stadionima zatvorenima za publiku, znači nogomet bez gledatelja. Takvo stanje trebalo bi potrajati dva kola, koliko bi bili potrebno za poboljšanje sigurnosti na stadionima i početak provedbe novih mjera i zakona o sigurnosti, koje bi trebala donijeti talijanska vlada na sjednici zakazanoj za ponedjeljak.

U nedjelju je provedena obdukcija na tijelu ubijenog policajca Filippa Racitija (38), a Talijanski olimpijski odbor i Nogometni savez izdvojit će sredstva za školovanje njegovo dvoje djece.

Predsjednik Talijanskog olimpijskog odbora Gianni Petrucci najavio je kako će stadioni ostati zatvoreni sve dok se ne provedu drastične mjere za sigurnost na stadionima.

Novi predsjednik Uefe Michel Platini je izjavio kako Evropska nogometna organizacija "želi pomoći Italiji u borbi protiv nasilja".

Nakon ovih izgreda postavlja se pitanje da li je ugrožena talijanska kandidatura za organiziranje Evropskog nogometnog prvenstva 2012. godine?

Glasnogovornik Uefe Robert Faulkner diplomatski je izjavio kako "za sada ostaje datum 18. aprila za odluku o dodjeli domaćinstva Evropskog prvenstva".

Ili će se toga datuma odrediti domaćin Evropskog prvenstva, ili će se odgoditi donošenje takve odluke u očekivanju da u Italiji budu poduzete mjere protiv nasilja. Kako bilo, Italija nije odustala od svoje kandidature.