VAR u susjedstvu
9

Nakon grešaka na derbiju videotehnologija bi se odmah mogla početi koristiti u Hrvatskoj

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon katastrofalnog suđenja Tihomira Pejina u nedjeljnom derbiju Dinama i Hajduka (0:1) na Maksimiru, u Hrvatskom nogometnom savezu razmišljaju o hitnom uvođenju videotehnologije, javlja Index.hr.

Pejin je napravio niz katastrofalnih grešaka zajedno sa svojim pomoćnicima. Prvo nije vidio Leticino igranje rukom izvan šesnaesterca, potom je dosudio kazneni udarac za Dinamo, iako je Lopezovom igranju rukom prethodio Soudanijev prekršaj, da bi nakon toga previdio ruku Formitschowa u kaznenom prostoru, a propustio je isključiti i Doumbiju nakon prekršaja na Ohandzi.

Marijan Kustić, direktor za takmičenje i infrastrukturu HNS-a, za Index je potvrdio da HNS razmišlja o uvođenju videotehnologije.

"Jasno nam je da su ti sistemi skupi, ali moramo vidjeti šta možemo napraviti po tom pitanju. Činjenica je da o tome moramo razmišljati i svakako ću to pitanje otvoriti", izjavio je Kustić.

No, kako je Index doznao iz izvora iz vrha sudijske organizacije, popularni VAR bi mogao biti uveden već ovog proljeća. Vrh HNS-a ozbiljno razmišlja o tome da pojednostavljeni oblik videotehnologije uvede što je prije moguće.

Pregled videosnimka uspješno se provodi u Serie A i Bundesligi, a od sljedeće sezone gledat ćemo ga i u Engleskoj i Španiji. Tehničke i finansijske mogućnosti tih liga smiješno je upoređivati s HNL-om, no kod naših susjeda bi se organizatori jednostavno poslužili onim što im je na raspolaganju.

Budući da su na svakoj utakmici HNL-a reportažna kola koja snimaju susret, u njih bi HNS, uz produkcijski tim, postavio jednog sudiju koji bi bio na direktnoj vezi s glavnim. To bi za organizatore bio minimalan trošak, a sudija bi pregledao iste one usporene snimke koje emitiraju gledateljima. Kad bi uočio grešku, o tome bi obavijestio glavnog sudiju, iako još nije precizirano da li bi glavni sudija zatražio od "videoanalitičara" dodatni pregled ili bi ga on obavijestio da je pogriješio čim bi vidio snimak.