Nogomet
5

Naklon BiH, zemlji koja je dokazala da fudbal liječi rane

Klix.ba
Slavlje Zmajeva (Foto: Klix.ba)
Slavlje Zmajeva (Foto: Klix.ba)
Prije osamnaest godina glavni grad Bosne i Hercegovine bio je sav u ruševinama. Ubijeno je 97.000 ljudi. Međunarodna zajednica je ispitivala dokaze o genocidu. Čak i sada tu je 45 posto nezaposlenih. Duboki naklon Bosni i Hercegovini za plasman na Svjetsko prvenstvo, piše Sydney Morning Herald.

Zmajevi su odlazak u Brazil osigurali sredinom ove sedmice kao pobjednici grupe, iako su na vrata ovog takmičenja kucali decenijama. Zamalo im je izmakao Euro 2004. a u baražu su izgubili šanse za Euro 2012. Ovoga puta su zakoračili preko tog praga za slavlje širokih razmjera u Sarajevu.

Organizacija Open Democracy ovaj fudbalski tim naziva "studijom slučaja u postkonfliktnoj izgradnji institucija" i izvještava: "Kao i ostatak zemlje, nacionalni tim BiH je mučila korupcija i etnička i politička neslaganja na višim nivoima".

Sada je situacija na terenu drugačija, nema diskriminacije i igrači poput Misimovića, Pjanića ili Stevanovića ne odbijaju međusobne pasove zbog dešavanja koja su se u zemlji odigrala u vrijeme kad su oni bili djeca.

Iako izjava da "fudbal pokazuje pravi put nacijama" zvuči kao FIFA-in mit, u Bosni i Hercegovini ona se čini istinitom, navodi u komentaru SMH.