Rođeni van, igra(li)ju za BiH
0

ANALIZA / Najviše "zmajeva“ iz Hrvatske i Njemačke

Piše: Edin Isanović
Misimović i Bajramović najbolji su primjer koliko igrači iz inozemstva mogu biti korisni reprezentaciji. Izgubili smo Ibrahimovića, Šarića, Subotića, regrutovali Pjanića, Begovića i Medunjanina.

Naša domovina je do sada izgubila mnogo nogometaša koji su rođeni na tlu BiH ili su na bilo koji drugi način mogli igrati za nas, ali su se iz nekih razloga odlučili da to ne učine. No, ima i suprotnih primjera. Naime, radi se o igračima koji su rođeni van teritorije BiH, ali su izabrali našu reprezentaciju. Njihovi nastupi za našu državnu vrstu bili su jako korisni.

Od formiranja reprezentacije dres su oblačili mnogi. Diljem svijeta tražili su se nogometaši bh. korijena koji bi igrom mogli pomoći. Neki od njih kroz reprezentativnu karijeru stvorili su nogometno ime, dok su pojedinci, ipak, bili samo prolaznici.

Pokušali mnogi U jednom prijateljskom okršaju mrežu bh. reprezentacije čuvao je Slovenac Nihad Pejkovič. Po jedan nastup upisali su Hrvat Ivica Huljev i Brazilac Ricardo Santos Lago Baiano.

Dubok trag u državnoj selekciji ostavili su „Nijemci“, Zvjezdan Misimović (rođen u Munchenu), Zlatan Bajramović (rođen u Hamburgu) i Ivica Grlić, koji je također rođen u prijestonici Bavaraske.

Uz bok spomenutoj trojici mogu biti igrači koji su rođeni u Hrvatskoj. Radi se o Emiru Spahiću (Dubrovnik), Mirku Hrgoviću (Sinj), Ivanu Radeljiću (Imotski) i Jasminu Mujdži (Zagreb). Svi nabrojani su na određeni način doprinijeli razvoju reprezentacije, ali su istovremeno afirmisali i svoje ime. Iako je Mensur Mujdža, inače Jasminov brat, u nekoliko navrata napominjao da bi rado igrao za BiH, do toga nažalost nikada nije došlo. Trenutno nosi dres Freiburga, a upisao je devet nastupa za mladu reprezentaciju“vatrenih“. Brojni relevantni nogometni stručnjaci predviđaju mu blistavu karijeru.

Bitno je spomenuti još dva igrača koji nisu rođeni na tlu BiH, ali su u velikom zanosu igrali za nas. Naime, radi se o Ninoslavu Milenkoviću (rođen u Subotici) i Sanelu Jahiću (rođen u Strasbourgu- Francuska). Obojica su i aktuelni reprezentativci naše zemlje. Izgubili Ibrahimovića, dobili Pjanića

Kroz posljednjih desetak godina NSBiH je imao i nekoliko bezuspješnih pokušaja regrutiranja novih igrača. Ipak, najinteresantniji primjer je svakako Zlatan Ibrahimović, reprezentativac Švedske, koji je na nagovor oca Šefika izrazio želju da nastupa za BiH. Ipak, nesposobnost ljudi iz krovne kuće bh. nogometa rezultirala je odlaskom u žuto-plavi dres.

Vrijedno je spomenuti i Nikolu Šarića (rođen je 6. januara 1991. godine u Sarajevu, a igrao je za sve mlade selekcije Danske). Danas je član engleskog Liverpoola. Nije iskazao veliku želju da zaigra za nas. Želi da bude prvi stranac koji će igrati za “A” reprezentaciju zemlje u kojoj je stekao potpunu afirmaciju.

Mnogo je igrača koji su unatoč bh. porijeklu odlučili igrati za druge reprezentacije. Najviše je nastupilo za „kockaste“.Generacija koja je osvojila bronzanu medalju u Francuskoj 1998. godine je u svojim redovima imala tri igrača rođena u BiH. To su Mario Stanić (Sarajevo), Krunoslav Jurčić (Ljubuški) i Goran Jurić (Mostar). Od aktuelnih hrvatskih reprezentativaca dva igrača su također rođena u našoj zemlji. Naime, radi se o Mladenu Petriću (Dubrave kod Brčkog) i Vedranu Ćorluki (Derventa).

Posljednji u nizu bezuspješnih pokušaja regrutiranja igrača u državnu selekciju je Neven Subotić (rođen u Banjaluci), koji se nije puno dvoumio. Izabrao je Srbiju. Jedan od najboljih igrača nekadašnje Jugoslavije (kasnije Srbije i Crne Gore) Savo Milošević također je rođen u BiH( u Bijeljini). Identično je sa njemačkim reprezentativcem Markom Marinom koji je porijeklom iz Bosanske Gradiške.

Od uspješnijih poteza NSBiH svakako treba spomenuti regrutiranje Miralema Pjanića u dres bh. reperezentacije. Iako je igrao za mlade selekcije Luksemburga nogometaš Lyona odlučio je da igra za nas, iako su mnogi očekivali da neće biti tako. Ovdje svakako treba spomenuti i njegovog oca koji je bio istrajan u namjeri da njegov sin zaigra za BiH.

Gubitak igrača u kojeg su polagali velike nade razljutio je nogometnu javnost u Luksemburgu, dok smo mi dobili igrača za naredno desetljeće. Identična situacija desila se sa Trebinjcem, Asmirom Begovićem koji je nastupao za kanadsku reprezentaciju, ali je iskoristio novo pravilo FIFA-e i bez predomišljanja izabrao BiH.

Posljednji u nizu dobrih poteza je Sarajlija Haris Medunjanin, koji je ranije nosio dres Holandije. Debitirao je u Zenici u uzvratnoj utakmici baraža sa Portugalom.

Njihovim stopama uskoro bi trebali krenuti Jasmin Sudić (igra za Švedsku), Haris Bukva (igra za Austriju) i Haris Seferović, koji nosi dres Švicarske.