Svjestan rizika
9

Najvećoj zvijezdi Irana upitno Svjetsko prvenstvo zbog reakcije na represiju nad ženama

N. K.
Azmoun na utakmici protiv Bayerna (Foto: EPA-EFE)
Azmoun na utakmici protiv Bayerna (Foto: EPA-EFE)
Iranski nogometaš Sardar Azmoun (27) istakao je da je spreman biti izbačen iz reprezentacije za Svjetsko prvenstvo nakon što se zauzeo protiv represije nad ženama u svojoj domovini.

Napadač Bayera iz Leverkusena prekršio je upute Iranskog nogometnog saveza koji je branio članovima reprezentacije da govore o smrti Mahse Amini, koja je umrla u policijskom pritvoru.

Protesti su održani širom zemlje, a dvojica muškaraca izbačena su s prijateljske utakmice protiv Urugvaja prošlog mjeseca nakon što su držali sliku Mahse.

Zatim su se prošlog utorka demonstranti preko megafona oglasili ispred stadiona tokom utakmice protiv Senegala koja se igrala bez prisustva navijača.

A Azmoun smatra da ne može ignorisati situaciju, čak i ako bi ga to koštalo mjesta na Svjetskom prvenstvu.

"Zbog pravila reprezentacije nismo mogli ništa reći dok nije završio trening kamp za Svjetsko prvenstvo. Ali nisam to više mogao podnijeti. U najgorem slučaju bit ću izbačen iz reprezentacije. Nema problema. To bih žrtvovao za jednu dlaku s glave Iranki. Ova priča neće biti izbrisana. Oni mogu raditi šta god hoće. Sram vas bilo što tako lako ubijate, živjele iranske žene", napisao je na Instagramu.

Inače, Iranska sportska novinska agencija Varzesh Media pohvalila je Azmouna za njegov stav.