Nogomet
31

Najveći talenti rođeni 1999. godine: Guardianov dopisnik iz Hrvatske uvrstio Nedima Hadžića

Klix.ba
Mladi napadač iz omladinskog pogona Sarajeva Nedim Hadžić (17) uvršten je na Guardionovu listu od 60 najvećih talenata svijeta rođenih 1999. godine.

Hadžić je rođen 19. marta 1999. godine, a pažnju bosanskohercegovačke javnosti skrenuo je nastupima za kadete Sarajeva i kadetsku reprezentaciju BiH koja je ove godine nastupila na Evropskom prvenstvu u Azerbejdžanu. Hadžić je u tri nastupa u elitnom krugu kvalifikacija postigao dva pogotka od kojih se najviše izdvaja onaj protiv Italije koja je savladana rezultatom 1:0.

Fascinantnu statistiku imao je u dresu kadeta Sarajeva koje je sa 41 pogotkom vodio do titule državnih prvaka prošle sezone. Ukupno, u prošloj sezoni postigao je čak 57 golova, a posebno vrijedi istaći dva hat-tricka protiv Rijeke (3:0) i Crvene zvezde (4:3) na turniru Igraj fudbal, živi život održanom u Sarajevu.

U izboru Guardianovih najboljih 60 mladih talenata učestvovali su dopisnici ovog uglednog medija, a dopisnik iz Hrvatske Aleksandar Holiga uvrtsio je Nedima Hadžića čiji je idol napadač Barcelone Luis Suarez što je mladi napadač ranije isticao.

"Kada je Vincent Tan preuzeo Sarajevo, jedna od prvih stvari koje je uradio je unaprjeđenje uslova u akademiji. Sada ta akademija privlači omladince iz cijele zemlje i ima Hadžića, kojeg nazivaju 'bosanskim Luisom Suarezom', kao svoj premijerni proizvod", piše dopisnik Guardiana iz Hrvatske Aleksandar Holiga koji ističe Hadžićev sjajan golgererski učinak i broj postignutih golova te činjenicu da još nije debitovao za prvi tim Sarajeva kao njegov saigrač iz akademije i kadetske reprezentacije Demirel Veladžić.

Pored Hadžića, Holiga je na listu urvstio i Lazara Carevića, golmana crnogorskog prvoligaša Grbalja, kao i Dejana Joveljića, napadača iz akademije Crvene zvezde,