Meč na Old Traffordu
18

Najveći engleski derbi samo na papiru: Liverpool apsolutni favorit protiv Manchester Uniteda

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nekada bi uvodna rečenica za ovu utakmicu glasila: "Čitav svijet će danas stati sa svojim obavezama u periodu od 17:30 do 19:30 jer danas se igra utakmica svih utakmica". No, ne i ovaj put. Duel između Manchester Uniteda i Liverpoola bi trebao biti jednosmjerna ulica, te je pitanje da li možemo istinski koristiti epitet "derbi" u ovom slučaju.

Manchester United se nalazi u velikoj krizi i samo jedan bod ga dijeli od zone ispadanja. U osam dosadašnjih kola Crveni đavoli su zabilježili samo dvije pobjede, posljednji put prije više od mjesec dana.

Ole Gunnar Solskjaer, ma koliko imao dobar finiš prošle sezone kada je "razdrmao" uspavanu ekipu, ove sezone naprosto ne briljira i čini se da je raskid saradnje najbolje rješenje i za njega i za klub. Ukoliko izgubi protiv Liverpoola, to će najvjerovatnije biti kap koja preljeva čašu.

A prije utakmice sve upućuje na taj scenarij. Povrijeđen je David de Gea, povrijeđen je Paul Pogba. Solskjaer ne može računanati ni na Lukea Shawa i Erica Bailiyja, dok je nastup Aarona Wan-Bissake zbog bolesti pod upitnikom, te će odbrana Crvenih đavola prvi put nastupiti protiv atomskog napada Liverpoola. A to nimalo ne sluti na dobro.

Pozitivna vijest za United je da su Anthony Martial i Jesse Lingard počeli trenirati i bit će na klupi, no pitanje je u kakvom su stanju i da li mogu zaista pomoći ekipi na terenu.

Foto: AFP
Foto: AFP

S druge strane Jürgen Klopp ima sve igrače na raspolaganju, jedino su se na lakše povrede žalili Mohamed Salah, Joel Matip i Xherdan Shaqiri. No, nema sumnje da će Egipćanin zauzeti svoje mjesto u početnoj postavi, dok za preostalu dvojicu Klopp ima rezervne varijante čak i ako ne budu spremni. Alisson se vraća na gol, što će dodatno otežati napadačima Uniteda da pronađu put do mreže Redsa.

Liverpool je lider sa svih osam pobjeda i čini se kako je ovo sezona u kojoj će nakon 30 godina konačno osvojiti titulu. Prošle sezone Klopp je priznao poraz u utrci sa Manchester Cityjem i fokusirao se na Ligu prvaka koju je osvojio, a ove sezone fokus je prebačen na Premiership, što se i vidi po rezultatima.

Redsi su se u svih osam susreta nametnuli od prvog sudijskog zvižduka i njihova prepoznatljiva igra nas očekuje i u današnjem duelu. Čini se da je samo pitanje sa koliko pogodaka razlike će slaviti, a čak i najvatreniji navijači Uniteda ne odišu optimizmom uoči ovog duela.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Ovo će biti 20. duel Manchester Uniteda i Liverpoola, a trenutni skor je 80-66 u pobjedama za Crvene đavole, dok je 56 utakmica završeno bez pobjednika.

Što se tiče utakmica u ligaškim utakmicama, i tu je United uspješniji sa 68 pobjeda naspram 56 Liverpoola, dok 48 puta na kraju meča nije bilo pobjednika.

Tekstualni prijenos susreta koji počinje u 17:30 sati na Old Traffordu moći ćete pratiti i na portalu Klix.ba.

Vjerovatni sastavi:

Manchester United (4-2-3-1): Romero - Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Rojo - Mctominay, Matić - Pereira, Mata, James - Rashford.

Liverpool (4-3-3): Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson - Henderson, Fabinho, Wijnaldum - Salah, Firmino, Mane.