Nogomet
8

Najteži u britanskom nogometu: 45-godišnji golman Suttona spreman zagorčati život Arsenalu

Klix.ba
Engleski premijerligaš Arsenal će u osmini finala FA Cupa kao gost igrati protiv petoligaša Suttona, a u centru pažnje bi mogao biti Suttonov golman Wayne Shaw.

Shaw ima 45 godina i težak je čak 127 kg, zbog čega je najteži golman u britanskom nogometu. Ipak, postoji šansa da će stajati na golu Suttona protiv velikog Arsenala, a utakmica se igra 20. februara na stadionu Gander Green Lane.

Osim što se bavi nogometom, vremešni golman volontira, a također je ambasador tima iz Londona koji čine invalidi.

Arsenal je trenutno u krizi, posebno nakon ponižavajućeg poraza od Bayerna u Ligi prvaka rezultatom 5.1, dok je Sutton uspješan u FA Cupu te je dosad eliminisao Cheltenham, Wimbledon i Leeds. Dolazak u osminu finala je najveći uspjeh kluba u ovom takmičenju.

Ipak, jasno je da je Arsenal favorit, što tvrdi i Shaw.

"Oni će vjerovatno doći u izmijenjenom sastavu, smatraju da su nedodirljivi. Ako izdržimo pet minuta bez primljenog gola, bit će dobro. Ovo je zasigurno borba Davida i Golijata", rekao je Shaw.

On je u Engleskoj poznat i po incidentu iz 2013. godine, kada se sukobio s protivničkim navijačima. Preskočio je reklame i suočio se s navijačima koji su ga vrijeđali. Potom je izbačen iz Suttona, ali ga je predsjednik Bruce Elliot vratio u ekipu godinu dana kasnije. Iako nije nastupao ove sezone, on se i dalje nada da će zamijeniti prvog golmana Rossa Wornera.

"Još uvijek uživam u treninzima. Nekada igram u kupu i krajem sezone", dodao je Shaw.