Nogomet
7

Najteži trenuci života: Lovren u dokumentarcu progovorio o ratu u BiH i izbjeglištvu

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Hrvatski reprezentativac Dejan Lovren u dokumentarcu o svom životu, koji će premijerno biti prikazan u srijedu, govori o tome kako je od izbjeglice postao fudbaler jednog od najvećih klubova na svijetu - Liverpoola.

Lovren je rođen 1989. godine u Zenici, ali porodica mu je zbog rata morala pobjeći iz Kraljeve Sutjeske, gdje je živio, u Njemačku.

"O ratu čujete toliko priča, ali niko ne zna pravu istinu. Jednostavno se dogodilo. Rat između svakoga, rat između tri kulture. Sjećam se koliko bih se prepao kada bih čuo sirene. Išao sam s mamom i ostalima u podrum, a nakon toga smo uzeli auto i otišli u Njemačku. Otišli smo praktički bez ičega, s odjećom koju smo imali na sebi, bez torbi. Ništa nismo ponijeli. Bio sam dijete pa i nisam znao mnogo toga, znao sam samo da idemo na novo mjesto gdje ćemo biti sigurniji", govori Lovren.

U kući koju je samo sedam dana ranije napustio s majkom izgubio je bratića.

"Bilo je strašno i događalo se to mojoj porodici i ljudima koje sam poznavao. Da smo ostali u BiH, moji roditelji sada možda ne bi bili živi, možda bih i ja bio ubijen", ističe Lovren.

Iz Minhena je kasnije preselio u Hrvatsku, a danas se bori za pomoć izbjeglicama iz Sirije.