Nogomet
0

Kemo Lakača: Volio bih da bude neriješeno, ali neka bolji pobijedi

Piše: Dalibor Bošnjak
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Kemal Kemo Lakača je jedan od najstarijih navijača Sarajeva koji je doživio 101. vječiti derbi. U razgovoru za portal Klix.ba je ukratko ispričao svoju navijačku priču, ali i poslao važne poruke mlađim generacijama.
Kemal Kemo Lakača (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kemal Kemo Lakača (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Lakača je rođen 1932. godine, a nogomet aktivno prati otkako je osnovan FK Sarajevo 1946. godine. On je ujedno i najstariji navijač ovog kluba. Uoči 101. gradskog derbija između Željezničara i Sarajeva, on se prisjetio ranijih vremena, kada je sa svojim društvom posjećivao utakmice. U to vrijeme su se, bez obzira na to za koji klub su navijali, korektno družili, navijali i šalili.

"Nogomet pratim otkako je osnovan FK Sarajevo. Propustio sam samo tri derbija jer sam bio u vojsci. U moje vrijeme su se igrali pravi derbiji, ne kao ovi danas, sve je bilo drugačije. I jedni i drugi navijači su bili u zajedništvu, družili smo se, šalili, zajedno navijali, a navijači poražene ekipe su bili meta šala i zezanja. No, sve je završavalo na tome, jer konflikata i tuča nije bilo. Ja sam kao najstariji navijač Sarajeva ostao prijatelj sa Jozom Bukalom, Ivicom Osimom i mnogim drugim poznatim ljudima iz svijeta nogometa. I sada se družimo, sačuvali smo naše zajedništvo. Danas to među mlađim generacijama nije tako, sve je podijeljeno, a to ne ide u prilog ni navijačima ni klubovima. Lijepog međusobnog odnosa nažalost nema", izjavio je Lakača.

Legendarni Kemo se posebno osvrnuo na sve češće fizičke obračune navijačkih grupa te je istakao da pojedincima treba zabraniti dolazak na stadione. U svoje je vrijeme bez ikakvih problema bio pored navijača drugih klubova i izvan BiH.

"Današnja situacija je veoma opasna. Nije prošlo mnogo vremena otkako sam na štakama morao bježati sa Koševa zbog upada huligana koji su lomili sve pred sobom. Nisu svi navijači isti, radi se o pojedincima kojima nije mjesto na utakmicama i treba im zabraniti dolazak. U svoje vrijeme sam sjedio zajedno sa navijačima iz Splita, Tuzle, Zenice, Niša, Beograda..., a sada to nije moguće. Ne shvatam zašto to ljudima treba", kritičan je bio Lakača.

Kemal Kemo Lakača (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kemal Kemo Lakača (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Iako ima 81 godinu, Lakača i dalje bodri Sarajevo sa zapadne tribine stadiona Asim Ferhatović Hase. Pobjedom nad Zvijezdom je zadovoljan, ali ne i upotrebom pirotehnike. Kritikovao je navijače koji to rade i poručio im da samo štete klubu.

"Još uvijek idem na utakmice i posmatram ih sa zapadne tribine. Meč sa Zvijezdom je bio dobar, navijači su me navijanjem pozitivno iznenadili, ali je pirotehnika to pokvarila. Mi to nikada nismo radili. Navijači koji upotrebljavaju pirotehniku samo štete klubu. Na ovakvom vremenu je 1.000 KM puno, a da ne govorim pet, osam ili deset hiljada KM", kazao je Lakača.

Lakača smatra da se današnji nogomet ne može porediti sa onim koji se igrao prije rata. Rekao je da je ono što gleda na utakmicama industrijski nogomet.

"Kvalitet se danas ne može porediti sa onim od prije rata. Tada su igrali nogometni asovi poput Safeta Sušića, Asima Ferhatovića, Franca Lovrića, Zije Arslanagića, Mirsada Fazlagića, Vahidina i Husrefa Musemića..., dok danas nemate takve igrače. Ovo je danas industrijski nogomet, više trke manje fudbala, sve manje driblanja", smatra Lakača.

Kemal Kemo Lakača (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Kemal Kemo Lakača (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

U 101. derbiju prije svega očekuje korektnu utakmicu te smatra kako bi remi bio najbolji za obje strane.

"Nadam se korektnoj utakmici i navijanju, da se navijači respektuju i fer navijaju, da poslije utakmice budu zajedno. Drago mi je što se to nedavno dogodilo u nekoliko navrata. Što se tiče rezultata, derbi je derbi, ne može se prognozirati. Željo je u prednosti, ali se nadam da će bordo momci zapeti. Najbolje bi bilo da bude neriješeno, jer to odgovara objema ekipama, ali neka pobijedi bolji", kazao je Lakača.

Spomenuo je i aktuelnog trenera FK Sarajevo, Husrefa Musemića, koji je u bolnici zbog zdravstvenih problema te mu je poželio brz oporavak i povratak na klupu Sarajeva.

Izdvojio je i najbolje igrače iz oba tabora.

"Eldin Adilović je najbolji u Želji, dok u Sarajevu mogu izdvojiti Muhameda Džakmića i Asmira Suljića. Ima tu dobrih igrača, ali je nemoguće porediti ih sa nekadašnjim asovima", iskren je bio Lakača.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Danas su povodom vječitog derbija Lakaču posjetili i darovali pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, Josip Bilandžija i Ornela Kurspahić, a u njihovom društvu je bio predstavnik Cross Country Project Association "Open Fun Football Schools" Esad Hadžijusufović. MUP KS i pomenuta asocijacija su partneri u projektu "Sport, škola, policija".

"Cilj projekta je povećanje osjećaja sigurnosti građana na sportskim terenima i šire, kao podizanje nivoa sportskog navijanja na viši kulturni nivo. Želimo da publika uživa na utakmicama, a ne da dolazi u bolnice nakon sukoba. Policija želi dostojanstveno učestvovati u sportskim događajima, a ne intervenisati zbog nereda. Naša zajednička poruka je da navijanje kao nekad bude strast i zajedničko druženje. Večeras je prilika da u svijet putem medija pošaljemo lijepu sliku o našem gradu", izjavio je Bilandžija.