Odlazak "Zvijeri"
18

Najsnažniji nogometaš svijeta spektaklom na Wembleyu završava karijeru i okreće se hrvanju

D. P.
Akinfenwa s trenerom Ainsworthom (Foto: Twitter)
Akinfenwa s trenerom Ainsworthom (Foto: Twitter)
Najsnažniji nogometaš svijeta Adebayo Akinfenwa u spektaklu na Wembleyu završit će svoju dugogodišnju karijeru.

Akinfenwa (40) godinama igra zbog ljubavi prema nogometu i odavno je zbog popularnosti van terena prešao renome Wycombe Wanderersa za koje trenutno igra.

Upravo s Wycombeom Akinfenwa je izborio finale doigravanja Lige 1 za ulazak u engleski Championship, a tu mu na putu stoji Sunderland.

Finale za ulazak u Championship Wycombe i Sunderland igrat će na prepunom Wembleyu 21. maja od 16 sati i to će biti posljednji meč u karijeri popularne "Zvijeri".

Stoga, bit će to idealna prilika da na bajkovit način završi vrlo uzbudljivu karijeru tokom koje je često mijenjao klubove.

"Ako je to 10 minuta ili dvije, volio bih dobiti priliku da izađem na teren i uputim svoj posljednji udarac u profesionalnoj utakmici. To je prekrasan završetak moje priče, naravno ukoliko upišemo pobjedu", rekao je Akinfenwa u razgovoru za BBC Radio 5.

Najsnažniji nogometaš današnjice debitovao je 2003. godine, a već je tokom karijere zbog sjajnog načina za humor postao ljubimac navijača širom Engleske. Tako je dobio priliku i da vodi sportske emisije iako je i sam još uvijek profesionalni nogometaš.

Nakon okončanja karijere Akinfenwa će se najvjerovatnije baviti hrvanjem. Kako je sam otkrio, to mu je cilj, a već je obavio i nekoliko razgovora s različitim organizacijama.