Nezapamćeno slavlje
66

Najslabija reprezentacija svijeta ispisala historiju protiv mogućeg rivala Zmajeva u baražu

H. H.
Igrači San Marina burno slave svaki gol (Foto: Twitter)
Igrači San Marina burno slave svaki gol (Foto: Twitter)
San Marino je izgubio svih deset utakmica u kvalifikacijama za EP, ali će ova kvalifikacijska kampanja ući u historiju najslabije rangirane reprezentacije na svijetu.
Naime, San Marino je na sinoćnjoj utakmici protiv Finske (1:2), golom u 97. minuti iz penala prvi put u historiji postigao golove na tri uzastopna susreta, što se nikada prije nije dogodilo.

[TWITTER]1726719242480025799[/TWITTER]

Prethodno su tresli mreže i protiv Danske i Kazahstana, a u duelu protiv Finaca koji su mogući rival Zmajeva u baražu došli su do podviga koji će teško ponoviti u dogledno vrijeme.

Do sada su pobijedili samo jednu utakmicu u svoja 194 susreta u historiji, a bilo je to 2004. godine protiv Lihtenštajna u prijateljskoj utakmici kada su slavili 1:0.

San Marino ukupno nije izgubio samo u osam utakmica u svojoj historiji, a najvažniji rezultat svakako je remi bez golova protiv Turske 1993. godine.

Andy Selva je najbolji strijelac reprezentacije San Marina svih vremena sa osam golova u 73 utakmice između 1998. i 2016. U isto vrijeme, Matteo Vitaioli je rokorder po broju nastupa (81).

U kvalifikacijama za Euro 2024, San Marino je bio u grupi H sa Slovenijom, Danskom, Finskom, Kazahstanom i Sjevernom Irskom.