Na izlaznim vratima svojih klubova
0

Najskuplje zvijezde Serije A stagniraju na klupi

Totalsport
Wesley Sneijder (Foto: Arhiv/AFP)
Wesley Sneijder (Foto: Arhiv/AFP)
Alexandre Pato, Wesley Sneijder i Daniele De Rossi među najskupljim su nogometašima talijanske Serie A. Osim toga svima im je zajedničko da rijetko igraju i da su na izlaznim vratima svojih klubova.

Vjerovatno najmanje igra 23-godišnji Milanov napadač Pato. Prosječno provede po pola sezone na klupi ili na tribinama zbog raznih povreda. Otkako je 2008. godine stigao u Milan Pato je postigao 63 gola u 150 utakmica, ali je u istom periodu imao 15 raznih mišićnih povreda. Ove je sezone odigrao tek četiri utakmice u Seriji A, a na golgeterskom kontu ima nulu. Puno premalo za nekoga ko godišnje inkasira šest miliona eura.

Slična primanja kao Pato imaju i Romin, odnosno Interov veznjak De Rossi i Sneijder. De Rossi (osam nastupa u Seriji A) se trenutno ne uklapa u taktičke sheme Rominog trenera Zdeneka Zemana koji ispred njega preferira Grka Panagiotisa Tachtsidisa, dok Sneijder (pet prvenstvenih nastupa, jedan gol) ne igra, iako nije povrijeđen, zbog neslaganja s upravom koja od njega traži da pristane na produženje uz slabije finansijske uslove.

U svakom slučaju sva trojica spomenutih igrača lako bi već u januaru mogli napustiti svoje klubove, navodi njemački dvotjednik Kicker.

Listu igrača koji su potplaćeni u odnosu na učinak predvodi Milanov Stephan El Shaarawy, najbolji strijelac talijanskog prvenstva sa 13 golova, koji godišnje zarađuje 800.000 eura. Na istom su popisu Alessandro Florenzi (Roma - 600 000), Juan Jesus (Inter - 500 000) i Napolijev Lorenzo Insigne (700 000).