Izbjegnuta tragedija
59

Najmoderniji hrvatski stadion od 80 miliona eura se kruni, otpadaju komadi betona

N. M.
Foto: NK Osijek/Facebook, montaža
Foto: NK Osijek/Facebook, montaža
Osijek i Dinamo u nedjelju su odigrali derbi Hrvatske nogometne lige, bilo je 1:1, a navijači su ogorčeni jer je na najmodernijem stadionu u državi umalo došlo do tragedije.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci na kojim se vide komadi betona koji su s vanjskog dijela tribine Opus Arene u Osijeku pali ispred toaleta, a na svu sreću nisu pogodili niti jednog navijača pa je moguća tragedija izbjegnuta.

Opus Arena je otvorena 22. jula 2023. godine, ima kapacitet od 13.005 sjedišta, a izgradnja je koštala oko 80 miliona eura.

Nepunu godinu poslije otvaranja desila se ova čudna situacija zbog, a hrvatski mediji javljaju da su čelnici NK Osijek još sinoć stupili u kontakt s građevinskim stručnjacima i inspektorima, koji su već u danas ujutro pristupili ispitivanju svih okolnosti ovog potencijalno velikog problema.

Snimak sa stadiona možete pogledati na ovom linku.

Izgradnja Opus Arene počela je 2019. godine, povjerena je firmi iz Osijeka Eurokamen, koja je u roku od dvije godine podigla konstrukciju i izgradila tribine, a potom su se pojavili problemi na relaciji NK Osijek - Eurokamen.

Sve je rezultiralo jednogodišnjim zastojem u izgradnji, a potom je ugovor i raskinut, da bi izgradnju dovršila kompanija Strabag iz Austrije.

Opus Arena važi za najljepši i najmoderniji stadion u Hrvatskoj, a zašto je došlo do krunjenja dijela tribina i pucanja konstrukcije ostaje da vidimo.