Suspendovan na 6 mjeseci
309

Najmlađi strijelac u historiji indijske lige slagao da je 16-godišnjak, a ustvari je 12 godina stariji

Klix.ba
Gourav Mukhi (Foto: Twitter)
Gourav Mukhi (Foto: Twitter)
Gourav Mukhi je 7. oktobra ove godine ušao u historiju Super lige Indije kao najmlađi strijelac.

Mukhi je u susretu Jamshedpura protiv Bengalurua u igru ušao u 71. minuti, a samo deset minuta kasnije pogodio je za 1:1 u susretu koji je završen podjelom bodova (2:2).

Nakon meča na pogotku i ispisivanju historije indijskog nogometa čestitao mu je i saigrač, legendarni Tim Cahill, no njegova slava kratko je trajala.

Naime, danas je Mukhi suspendovan na šest mjeseci jer je dokazano da je slagao godine. I to ne malo. Naime, Mukhi ima čak 28 godina!

Ovo nije prvi put da je Mukhi suspendovan zbog lažiranja godina. Naime, 2015. godine nastupao je za pionire Jharkhanda koje je pogocima vodio do titule prvaka Indije. Nogometni savez Indije (AIFF) je, nakon što je otkrio da je Mukhi ustvari senior, Jharkhandu oduzeo titulu i dao je Goi koja je u finalu izgubila sa čak 8:3.

Mukhi je suspendovan na dvije godine, no to ga nije spriječilo da po isteku kazne 2017. godine dođe u juniorski pogon Jamshedpura i zaigra kao 15-godišnjak.

AIFF je napravio veliki previd kada mu je ove godine dozvolio registraciju za prvi tim Jamshedpura zavodeći ga u spise kao 16-godišnjeg igrača, ali ta je greška brzo uočena i igrač je sankcionisan.