Video
0

Najgori "Panenka" udarac ikada

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Antonin Panenka, čehoslovački nogometni reprezentativac koji je patentirao udarac s bijele tačke koji danas nosi naziv po njemu, nazvao je pokušaj Getafeova igrača Casquera groznim.

Nakon što je 33-godišnji španski veznjak učinio dobro iznudivši penal za svoju momčad u srazu s Pepeom, loše je prošao jer ga je Realov stoper udario pa nagazio kopačkom. Potom je sam preuzeo odgovornost dvije minute prije kraja utakmice 32. kola Primere na Santiago Bernabeuu, pri rezultatu 2-2, uprskavši potom totalno traljavo izvedenim penalom u Panenka-stilu.

Golman Reala Casillas fintirao je bacanje u svoju desnu stranu. Ostavši na nogama samo je uhvatio loptu i bacio je saigračima, koji su preko Higuaina nedugo potom zabili treći pogodak i slavili 3-2 pobjedu.

  • Vidio sam penal i mogu vam jedino reći isto što i svima koji su me o tome pitali: ne prepoznajem u tom penalu svoje djelo - izjavio je za madridski AS danas 60-godišnji Pražanin, koji je potkopanom loptom s bijele tačke donio Čehoslovačkoj naslov evropskih prvaka u Beogradu 1976. godine pogodivši odlučujući penal legendarnom Nijemcu Seppu Maieru.

  • Casquero bi morao znati da sreća nema ništa s tim udarcem. Ja sam ga vježbao pune dvije godine prije nego sam ga odlučio primijeniti u finalu Evropskog prvenstva. Ako ga već izvodite, onda sebi ne možete dopustiti bilo kakvu sumnju. A Casquero je, čini mi se, itekako sumnjao u to što radi, pogotovo kad je primijetio da se Iker Casillas ne baca niti u jednu stranu.

  • Taj je udarac učinkovit samo ukoliko se uputi poluvisoko po sredini gola. Uslov za to jest da golman počne padati. Nije važno u koju stranu.

  • Zidane je dobro izveo taj udarac u finalu SP-a u Njemačkoj 2006. godine, dok je Casquerov udarac bio najgori “Panenka” kojeg sam vidio u profesionalnom nogometu.

  • Mislim da nikome ne treba takav penal dok na golu stoji Casillas. Radi se o jednom od najboljih golmana na svijetu u ovom trenutku, koji je penal spreman čekati na nogama dugo koliko hoće.

Casquero (33) je rođen u godini (1976.) kad je legendarni češki veznjak stekao slavu majstorskim pogotkom iz 11-erca. Jedan francuski novinar nakon toga nazvao ga je “pjesnikom među nogometašima”.