Sraman čin navijača
2

Najcrniji dan u historiji Sportinga, igrači prijete odlaskom

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Navijači Sportinga izrevoltirani lošim rezultatima iz ove sezone u utorak su upali u trening kamp kluba te su se tom prilikom fizički obračunali s nekim igračima, a mediji u Portugalu taj dan nazvali su "najcrnijim u historiji portugalskog tima".

Pored loših rezultata, kao jedan od razloga napada na igrače navodi se sumnja u nogometne i rukometne selekcije portugalskog kluba, a posljednjih dana u ovoj zemlji pojavile su se špekulacije da je klub iz Lisabona učestvovao u namještanju utakmica. Upravo zbog toga pokrenuta je policijska istraga prije nekoliko dana.

Prema izvještajima iz Portugala, dvadesetominutno divljanje navijača kulminiralo je napadom na igrače i članove stručnog štaba, a među povrijeđenim igračima su William Carvalho, Rui Patricio, Bas Dost, Rodrigo Battaglia, Josip Mišić, kao i šef struke Jorge Jesus i njegov pomoćnik Raul Jose.

"Svi smo doživjeli teror, dramu i istinsku prijetnju. Osjećam se potpuno prazno", rekao je Dost za holandske medije.

Igrači Sportinga u svlačionici nakon napada navijača
Igrači Sportinga u svlačionici nakon napada navijača

Također, pojedini mediji iz Portugala pišu da je inicijator napada na igrače predsjednik Sportinga koji je navodno pokušao motivirati svoje igrače uoči finala utakmice Kupa Portugala.

"Bez obzira na posljednje događaje, ispoštovat ćemo profesionalne obveze. Zbog poštovanja prema takmičenju te našem statusu profesionalnih igrača i Avesu igrat ćemo u finalu Kupa", saopćili su Sportingovi igrači, a podršku im je pružio i Sindikat portugalskih nogometaša.

Za kraj, u Portugalu se špekuliše kako bi u narednim sedmicama Sporting mogao doživjeti odlazak uplašenih igrača.

"Sporting je ugledan klub i svi su u šoku, svi bruje o ovom događaju. Oglasio se čak i portugalski predsjednik nazvavši taj napad sramotom za zemlju i njen ugled. Igrači su, s druge strane, najavili da će povući odgovarajuće pravne poteze. Dakle, izgledno je da raskinu ugovore sa Sportingom te da klub napuste kao slobodni igrači. Sporting bi mogao biti itekako finansijski oštećen", rekao je portugalski nogometni novinar Jose Manuel Delgado za BBC.

Nakon svega, iz Sportinga su istakli da s gnušanjem osuđuju ovakav čin navijača i da nikako ne mogu prihvatiti vandalizam i agresiju prema igračima, trenerima i ostalim uposlenicima u klubu.