Nogomet
327

Najbolji na svijetu u 2015. godini: Lionel Messi peti put osvojio Zlatnu loptu

Piše: E. B.
Lionel Messi je peti put proglašen najboljim fudbalerom svijeta (Foto: AFP)
Argentinski reprezentativac i zvijezda Barcelone Lionel Messi peti put je osvojio Zlatnu loptu, nagradu za najboljeg igrača svijeta.

Messi, koji je nagradu osvajao 2009., 2010., 2011. i 2012. godine, je u ovogodišnjem izboru pobijedio saigrača iz Barcelone Neymara i Cristiana Ronalda, koji je prekinuo njegovu seriju osvojivši ovu nagradu 2013. i 2014. godine.

Messi je ubjedljivo trijumfovao sa 72 posto ukupnih glasova ispred Ronalda koji je osvojio 24 posto, a Neymar je dobio samo četiri posto.

Uz njih trojicu, u idealni tim 2015. godine su uvršteni Manuel Neuer (Bayern), Dani Alves (Barcelona), Sergio Ramos (Real Madrid), Thiago Silva (PSG), Marcelo (Real Madrid), Andres Iniesta (Barcelona), Luka Modrić (Real Madrid) i Paul Pogba (Juventus).

Za najbolju igračicu svijeta izabrana je Carli Lloyd, najbolja igračica Sjedinjenih Američkih Država, koje su osvojile Svjetsko prvenstvo u Kanadi, a ona je postigla tri gola u finalu i proglašena je najboljom igračicom turnira.

Najboljim trenerom, sasvim očekivano, proglašen je trener Barcelone Luis Enrique, dok je Jill Ellis, američka selektorica, proglašena za najbolju trenericu u ženskom fudbalu.

Nagrada za fair-play dodijeljena je svim klubovima koji su pomogli izbjeglicama koje su dolazile tokom godine u Evropu, a u ime svih klubova nagradu je primio Gerald Asamoah.

Nagrada Ferenc Puskas za najbolji gol 2015. godine pripala je brazilskom fudbaleru Wendellu Liri, koji je postigao ovaj gol: