Nogomet
9

Najbolji ljevaci protiv najboljih dešnjaka današnjice: Ko bi slavio?

Piše: E. B.
Otkako postoji fudbal, svi ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu uvijek su upoređivali igrače, pravili idealne timove... No, da li ste ikada zamislili duel najboljih ljevaka protiv najboljih dešnjaka današnjice?

U ovom tekstu ćemo napraviti dvije teoretske ekipe, a na vama je da procijenite ko bi u eventualnom duelu ljevaka i dešnjaka pobijedio.

Ekipa ljevaka

Golman: Thibaut Courtois. Ovo je možda i najteži izbor, s obzirom na to da ima mnoštvo kvalitetnih ljevonogih golmana poput Petra Čecha, Ikera Casillasa, Huga Llorisa,,, Ipak, golman Chelseaja u najboljoj formi je za klasu iznad nabrojanih.

Odbrana: S obzirom na to da je nemoguće naći kvalitetnog ljevaka na poziciji desnog beka, odbranu ove ekipe bi činila tri igrača - Giorgio Chiellini (Juventus), Aymeric Laporte (Athletic Bilbao) i David Alaba (Bayern). Chiellini je godinama ponajbolji stoper svijeta, Laporte je vjerovatno najveća svjetska nada na toj poziciji, dok je Alaba pod vodstvom Pepa Guardiole pokazao da uspješno može igrati kao lijevi stoper.

Vezni red: Par zadnjih veznih igrača činili bi Blaise Matuidi (PSG) i Nemanja Matić (Chelsea), dok bi za kreaciju ispred njih bili zaduženi James Rodriguez (Real Madrid) i Mesut Özil (Arsenal). Ekipa bi bila sigurno dobro pokrivena u oba smjera.

Napad: Na desnom krilu bi igrao Arjen Robben (Bayern), a na lijevom Gareth Bale (Real Madrid), gdje se i proslavio u Tottenhamu. Centralnog napadača nije teško pogoditi. Lionel Messi (Barcelona) je, naravno, najbolji ljevak na svijetu i glavna zvijezda ove ekipe.

Ekipa dešnjaka

Golman: Dileme nema. Manuel Neuer (Bayern) je najbolji golman svijeta i, logično, najbolji dešnjak među stativama.

Odbrana: S obzirom na to da Philipp Lahm (Bayern) može igrati na lijevom beku, Danija Alvesa (Barcelona) smo postavili na desnog beka. Stoperski par čine Sergio Ramos (Real Madrid) i Thiago Silva (PSG), iako su se umjesto njih u idealnom timu mogli naći i Jerome Boateng (Bayern), David Luiz (PSG), Vincent Kompany (Manchester City)...

Vezni red: Veliki je broj vrhunskih dešnjaka iz veznog reda, a mjesta u našem timu ima samo za trojicu. Andres Iniesta (Barcelona) je bez sumnje mozak ove ekipe, a uz njega su mjesto u ekipi našli Paul Pogba (Juventus) i Eden Hazard (Chelsea), naravno pod uslovom da su u formi u kakvoj znaju biti. Među onima koji nisu mogli ući u ekipu su Toni Kroos (Real Madrid), Kevin de Bruyne (Manchester City), Luka Modrić (Real Madrid)...

Napad: Cristiano Ronaldo (Real Madrid) je logičan izbor, a "borba" preostala dva napadača je bila zaista neizvjesna. Ipak, dali smo prednost Zlatanu Ibrahimoviću (PSG) i Neymaru (Barcelona) ispred Roberta Lewandowskog (Bayern), Luisa Suareza (Barcelona), Sergia Aguera (Manchester City), Karima Benzeme (Real Madrid)...