Nakon godina čekanja
58

Najavljeno proširenje trening centra nogometne reprezentacije BiH u Zenici

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Predstavnici Nogometnog saveza BiH i Grada Zenice danas su potpisali aneks ugovora kojim se daje zeleno svjetlo za nadogradnju Trening centra Nogometnog saveza BiH te je ovo dugoočekivani korak naprijed nakon tri godine čekanja.

Informacija o proširenju Trening centra Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici objavljena je krajem 2019. godine, kada je Gradsko vijeće Zenice donijelo Odluku o utvrđivanju javnog interesa za proširenje kapaciteta, a tri godine poslije napravljen je novi korak naprijed.

Nadogradnja kompleksa Trening centra Nogometnog saveza BiH podrazumijeva gradnju višespratnice te dodatnih sportskih terena, a danas je potpisan Aneks ugovora.

Današnjem potpisivanju aneksa ugovora prisustvovali su u ime Nogometnog saveza BiH predsjednik Vico Zeljković, generalni sekretar NSBiH Adnan Džemidžić i Nihad Hodžić, koji je zadužen za razvoj infrastrukture NSBiH.

"Zadovoljstvo nam je što smo ovdje i što ulazimo u realizaciju ovog projekta koji je strateški za razvoj fudbala. Imat ćemo nadogradnju smještajnih kapaciteta i kvalitetniji razvoj fudbala. Hvala na saradnji, da smo došli do ovog momenta. Imamo mnogo posla i nadam se da ćemo uskoro početi i prve radove", izjavio je Zeljković te dodao da će vrijednosti projekta i sve ostalo biti poznato po izradi glavnog projekta, ali da se radi o milionskim projektima.

Naglasio je i da se ovih dana ponovo priča o nacionalnom stadionu nogometne reprezentacije BiH, da je rekonstrukcija Bilinog Polja ipak najisplativija, ali da će o svemu odlučivati IO NSBiH.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je izjavio da će nadogradnja centra biti dobra za Zenicu i reprezentaciju.

"Ovo će biti dobro za Zenicu i reprezentaciju jer će sve biti moguće na jednom mjestu, jer će čitav kompleks do škole biti kompleks NSBiH. Hvala predsjedniku koji je uvažio moj zahtjev, mi smo (op. a. Grad Zenica - mandat Husejina Smajlovića) prvi dio projekta sve finansirali, a sada je Savez izašao u susret te će sve finansirati", kazao je Kasumović.

Iskorištenost Trening centra u stalnom je porastu zbog čega se stvorila potreba za njegovim proširenjem. Već ranije su osigurana finansijska sredstva za realizaciju ovog projekta koji podrazumijeva izgradnju dva nova nogometna terena standardnih dimenzija 68,0x105,0 metara, oba s prirodnom travom te proširenje smještajnih kapaciteta s novom zgradom, koja bi se nalazila na mjestu trenutnog parking prostora.

Novi objekat bi trebao imati bazen, salu za fitnes, saunu, dijagnostički centar, restoran za stotinu sjedećih mjesta, dvokrevetne sobe na prvom i drugom spratu za sportiste sa zasebnim kupatilima u rangu s hotelima s četiri zvjezdice, dok je na trećem spratu objekta planirana kongresna sala sa 150 mjesta.