Nogomet
5

Nagrada za najboljeg igrača mjeseca u Primeri nijednom nije pripala nekome iz Barcelone

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nagrada za najboljeg igrača mjeseca u Primeri dodjeljuje se od septembra 2013. godine. Od tada do danas nijednom nije pripala nekom igraču iz Barcelone. Čudno, zar ne?

Iako su dugo na vrhu piramide svjetskog fudbala, iako imaju pregršt fudbalskih zvijezda i bez obrzira na to što su prošle godine bili apsolutno najbolji tim Starog konitnenta, fudbalerima Barcelone nijednom nije pripala čast da u svojim redovima, u domaćem prvenstvu, imaju nekoga ko je dobio nagradu za igrača mjeseca.

Da bismo shvatili kako je to, u najmanju ruku, čudno dovoljno je obratiti pažnju na protekli mjesec. Neymar je u oktobru postigao šest pogodaka čemu je dodao tri asistencije, a Suarez je pet puta pogađao mrežu i dva puta asistirao za gol. Međutim, najbolji igrač mjeseca je Borja Baston iz Eibara koji je ukupno postigao tri gola u oktobru.

Nagrada za najboljeg igrača mjeseca se do sada dodjeljivala 20 puta, a Messi je od tada postigao 73 ligaška gola i ni on nije imao čast da dobije ovu nagradu koja je tri puta išla u ruke igračima Real Madrida (Ronaldo dva puta i Benzema jednom) i šest puta igračima Atletico Madrida (Godin dva puta, Griezzman dva puta, Koke i Diego Costa po jednom).