Nogomet
2

Na Tušnju se igra prva utakmica finala Kupa BiH: Sloboda i Radnik vode bitku za trofej

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prva utakmica finala Kupa BiH igrat će se večeras na Tušnju gdje će Sloboda odmjeriti snage sa Radnikom iz Bijeljine.

Izabranici Husrefa Musemića pokušat će ostvariti prednost koja bi im donijela miran revanš za sedam dana u Semberiji. Zanimljivo, Slobodi će ovo biti sedmo finale u najmasovnijem takmičenju.

Pet puta su igrali u finalu Kupa BiH, dok su jednom nastupali u završnici Kupa maršala Tita. Do sada su poraženi u svim finalima. No, ova generacija odlučna je da konačno osvoji trofej. S druge strane, Radniku je ovo prvo finale u ovom takmičenju.

Husref Musemić, strateg Tuzlaka, optimističan je pred dvoboj u gradu soli.

"Ovu uspješnu sezonu želimo učiniti još uspješnijom. Sloboda ima negativan skor kada su u pitanju finala Kupa BiH, ali se nadam da ćemo biti generacija koja će prekinuti tu negativnu tradiciju. Odnosno, da ćemo biti prva Slobodina generacija koja je osvojila trofej Kupa BiH.

Dovoljno poznajemo Radnik. Oni su ekipa koja puno trči. Već nekoliko kola igraju rasterećeno, pojedine igrače odmaraju i bit će svježi. Bio bih zadovoljan sa pobjedom bez primljenog gola", kazao je Musemić.

Prvi šef struke Tuzlaka lišen je usluga trojice igrača. Mladen Veselinović i Elvis Sarić imaju po tri žuta kartona, dok je Haris Mehmedagić povrijeđen.

Sloboda je pobjedom u 29. kolu BHT Premijer lige nad Sarajevom od 4:0 osigurala učešće u Evropi. No, uspješnu sezonu žele krunisati trofejom. Kapiten Zajko Zeba vjeruje kako će sezona biti okončana osvajanjem pehara.

"Trofej nam nedostaje i želimo ga donijeti u Tuzlu. Znamo da i Radnik ima ambicije da preko Kupa izbori Evropu. No, vjerujem da smo bolja ekipa. Sigurno ćemo dati sve od sebe da slavimo, a pri tome očekujem da će najvjerniji navijači opet biti uz nas", poručio je Zeba.

Gosti na Tušnaj dolaze s namjerom da odigraju kvalitetnu utakmicu. Svjesni su da ih čeka težak zadatak.

"Naša dva prvenstvena susreta su bila izuzetno tvrda. Mislim da će i ovog puta utakmica biti puna taktičkih zadataka i rezultatski neizvjesna. Sloboda ove godine ima jak kolektiv, sa nekoliko izuzetnih pojedinaca, tako da moramo biti koncentrisani tokom čitave utakmice. U oba dosadašnja susreta su nijanse odlučivale, a vrijeme je da fortuna u ovom dvomeču bude na našoj strani", kaže Dino Beširović prvotimac Radnika.

I Adnan Šećerović veznjak tima iz Bijeljine nada se dobrom rezultatu u Tuzli.

"Ne bojimo se Slobode, idemo na Tušanj da se nadigravamo. Ako bude 0:0 ili minimalno izgubimo 1:0, bit ćemo zadovoljni. Ti rezultati će nam odgovarati. Ipak, poznato je da mi u gostima igramo dobro i protvnik treba razmišljati o nama", kazao je za Klix.ba Šećerović.

Utakmicu u Tuzli sudi Admir Šehović iz Sarajeva. Njemu će asistirati Davor Beljo iz Mostara i Sreten Udovičić iz Prijedora. Četvrti sudija je Irfan Peljto iz Sarajeva, a dodatne sudije su Dragan Skakić iz Gradiške i Darko Obradović iz Stoca.

Okršaj na Tušnju počinje u 20:00 sati uz direktan prijenos na BHT1.

Inače, najtrofejniji klubovi u ovom takmičenju su Sarajevo i Željezničar koji imaju po pet titula osvajača Kupa BiH.

Svi osvajači Kupa BiH:

1995. godine Čelik 1996. godine Čelik 1997. godine Sarajevo

  1. godine Sarajevo
  2. godine Bosna Visoko
  3. godine Željezničar
  4. godine Željezničar
  5. godine Sarajevo
  6. godine Željezničar
  7. godine Modriča
  8. godine Sarajevo
  9. godine Orašje
  10. godine Široki Brijeg
  11. godine Zrinjski
  12. godine Slavija
  13. godine Borac
  14. godine Željezničar
  15. godine Željezničar 2013.godine Široki Brijeg 2014.godine Sarajevo 2015.godine Olimpic