Uoči utakmice
67

Na prijateljskom meču između Japana i Brazila odata počast legendarnom Ivici Osimu

K. H.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Uoči prijateljske utakmice nogometaša Japana i Brazila odata je počast legendarnom bh. stručnjaku Ivici Osimu, a uoči susreta održana je minuta šutnje na Nacionalnom stadionu u Tokiju.

Svi nogometaši, među kojima su bile velike zvijezde reprezentacije Brazila poput Neymara, Viniciusa, Casemira, Danija Alvesa i Alissona bili su zagrljeni na centru terena, a zajedno s domaćim Japancima odali su počast legendarnom Osimu koji je prije nešto više od mjesec dana preminuo u Austriji.

Što se tiče same utakmice, Brazil je upisao minimalnu pobjedu rezultatom 1:0, a jedini gol postigao je Neymar s bijele tačke u 77. minuti.

Popularni Štraus s Grbavice je trenersku karijeru gradio u Japanu od 2003. do 2007. godine. Od 2003. do 2006. je bio trener JEF Uniteda s kojim je ostvario odlične rezultate uprkos tome što se radilo o malom klubu. JEF United je dva puta bio blizu titule, a 2005. godine je osvojio kup, svoj prvi veći trofej.

Selektor Japana postao je 21. jula 2006. godine i naslijedio legendarnog Zica. U debiju je pobijedio Trinidad i Tobago 2:0. Godine 2007. je poražen od Saudijske Arabije u polufinalu Azijskog kupa, kao i u utakmici za treće mjesto od Južne Koreje nakon penala.

Osim je 16. novembra 2007. doživio moždani udar, a 26. novembra se probudio. Na mjestu selektora Japana ga je naslijedio Takeshi Okada.