Ostalo je historija
314

Na današnji dan prije 18 godina potpisana je "Messijeva salveta"

Piše: N. K.
Messi i čuvena salaveta (Foto: Twitter)
Messi i čuvena salaveta (Foto: Twitter)
Iako je to jedan od najvažnijih dokumenata u nogometnoj historiji, prvi ugovor Lionela Messija s Barcelonom napisan je na salveti prije 18 godina.

Tada 13-godišnji Messi je stigao u Barcu u septembru 2000. godine i oduševio je sve u klubu sa svojim vještinama.

Unatoč obećanju o ugovoru kada se on i njegova porodica vrate kući, odluka o ostanku u Blaugrani nije došla prije decembra, odnosno tokom jednog ručka Barceloninih zvaničnika.

Prvi Messijev profesionalni ugovor (Foto: Twitter)
Prvi Messijev profesionalni ugovor (Foto: Twitter)

Tehnički sekretar Carles Rexach i Horacio Gaggioli, koji je bio Messijev kontakt u Španiji i koji je prijetio da će igrača ponuditi Real Madridu, igrali su tenis i onda su ručali s Josepom Mariom Minguellom, još jednim menadžerom s vezama u Barci.

Joan Gaspart, Barcin predsjednik u to vrijeme, smatrao je kako postoje određeni rizici s kupovinom Messija, ali Rexach je odlučio napisati ugovor na salveti, kojeg su potpisali sva trojica prisutnih.

"U Barcelonu, 14. decembra, 2000. godine i u prisustvu gospodina Minguelle i Horacija, Carlos Rexach, tehnički sekretar Barcelone, je uz svoju odgovornost i unatoč nekim protivnim mišljenjima potpisao igrača Lionela Messija na vrijeme dok se obje strane pridržavaju dogovorenih uvjeta", pisalo je na salveti.

Da ugovor na salveti nije potpisan, Leo nikad ne bi zaigrao za Barcelonu (Foto: Twitter)
Da ugovor na salveti nije potpisan, Leo nikad ne bi zaigrao za Barcelonu (Foto: Twitter)

Sve je od tada postalo zvanično i Messi je počeo svoje avanturu u Kataloniji, igrajući za mlađe kategorije, C i B tim, prije nego što je zaigrao za prvu ekipu.

Argentinski genije je 16. novembra 2003. prvi put istrčao na teren u dresu Barce i to na prijateljskoj utakmici protiv Porta, kojeg je trenirao Jose Mourinho, sa 16 godina, četiri mjeseca i 23 dana.

Messi je svoj zvanični debi upisao 16. oktobra 2004. godine. Bio je to gostujući derbi protiv katalonskog rivala Espanyola pred 34.400 gledatelja kada je ušao u 82. minuti zamijenivši Deca.

Od tada je osvojio pet Zlatnih lopti, devet titula La Lige, šest Kupova kralja, četiri Lige prvaka te je postigao 566 golova za Barcelonu.

A sve je počelo sa salvetom.