Druga vremena
37

Na današnji dan prije 11 godina, Middlesbrough je razbio Manchester City 8:1

Piše: N. K.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Prije jedanaest godina, Manchester City nije bio u vlasništvu šeika Mansoura i nije se borio za titulu u Premiershipu.

Umjesto toga, s klupe ga je predvodio bivši selektor Engleske Sven Goran Eriksson. Utakmica protiv Middlesbrougha bila je posljednja u sezoni 2007/08. i trebo je to biti posljednji Svenov meč na klupi Cityja. Naime, mediji su špekulisali o njegovom odlasku bez obzira na to što je to dovelo do pobune igrača na terenu.

Plavi su bili uskraćeni pomoći Richarda Dunnea, koji je bio isključen nakon samo 15 minuta igre, kada je Stewart Downing postigao vodeći gol iz penala.

Alfonso Alves je udvostručio prednost do odlaska na odmor, a onda su Downing, Alves, Adam Johnson, Fabio Rochemback i Jeremie Aliadiere postigli još pet golova u nastavku za 7:0. Brazilac Elano je postigao utješni gol samo tri minute prije nego što je Alves zatresao mrežu za konačnih 8:1.

Ovo su bili timovi te nezaboravne utakmice:

Startna postava Middlesbrougha
Startna postava Middlesbrougha
Startna postava Cityja
Startna postava Cityja

Vremena su se promijenila pa je 11. maj postao mješovit datum za City, koji je izgubio u finalu FA Cupa od Wigana prije šest godina na današnji dan i to šokantnim golom Ben Watsona u posljednjoj minuti.

Međutim, godinu dana nakon tog velikog razočarenja klub je osvojio drugu titulu Premiershipa nakon 2:0 pobjede nad West Hamom u posljednjem kolu na Etihadu.