Pravi Mostar
33

Na Bajramskom turniru u Mostaru mali nogomet igrali vjerski službenici sve tri zajednice

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Udruženje "Sinovi mahale" već tradicionalno organizira Bajramski turnir u malom nogometu na kojem učestvuju vjerski službenici tri naše velike vjerske zajednice.

Tako je bilo i ovaj put na sportskom terenu udruženja, a osim domaćina učestvovali su Medžlis Islamske zajednice Mostar, Crkva svetog Petra i Pavla i Eparhija Zahumsko-hercegovačka.

"Meni je ovo drugi put da učestvujem na ovom turniru, drago mi je da smo domaćini jednog ovakvog događaja i da pošaljemo pozitivnu i lijepu poruku za daljnju saradnju i druženje te da se svi radujemo ostvarivanju naših boljih odnosa", kazao je prije početka prve utakmice Mustafa ef. Čolakhodžić.

Ivanu Rajiću je ovo treći bajramski turnir, a dio je ekipe Crkve svetog Petra i Pavla i imao je samo riječi hvale za ideju turnira.

"Ovako pokazujemo da ovaj grad nije podijeljen kao što se priča jer se ovdje na terenu ujedine i pravoslavna i katolička i muslimanska vjera, moje čestitke na bajramskom prazniku našim prijateljima", kazao je Rajić.

Radivoje Krulj, paroh mostarski, došao je na turnir sretan zbog povoda i druženja, ali tužan jer ovaj put zbog godišnjih odmora nisu imali dovoljno igrača za popunjavanje ekipe.

"Hvala Bogu na ovome, mnogo je važno da se upoznajemo jedni sa drugima, jer ako se ne upoznajemo i ne družimo bit ćemo u svojim lancima i okovima, predrasudama. Ovo je već tradicija, ove godine nažalost nismo sastavili ekipu, ali smo došli da našim prijateljima čestitamo Bajram i da se družimo", kazao je Krulj.

Dževad Pašić, predsjednik udruženja koje organizira ovaj poseban turnir, nije bio sretan ponajviše zbog odnosa javnosti i odgovornih prema ovoj manifestaciji.

"Svjedoci smo jednog prelijepog druženja gdje nam je cilj da pokažemo vlastima Grada Mostara, da je ovo multietnički grad i da svi zajedno moramo živjeti. Nažalost ovdje nema nekih ljudi koji su trebali doći, znate i sami kakva je situacija u gradu da ovakve akcije, susreti, ovakvi turniri nisu popraćeni kako bi trebali biti", kazao je Pašić.