Operacija "Brazil 2014."
0

Muzurović vjeruje u odlazak na SP, Marić skeptičan

Piše: J. Hadžiahmetović
Reprezentacija BiH večeras igra protiv Lihtneštajna u gostima na otvaranju kvalifikacija za odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu 2914. godine. Fuad Muzurović, bivši selektor bh. reprezentacije vjeruje u odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, dok Enver Marić misli kako smo se previše stavili u ulogu favorita.
Enver Marić
Enver Marić
U razgovoru za portal Klix.ba, legenda jugoslovenskog nogometa Enver Marić kaže kako su svi optimisti kada je riječ o večerašnjem susretu.

"Po njima, utakmica se ne treba ni igrati. Mislim da neće biti tako lako. Previše smo se stavili u ulogu favorita, kao da nemamo pritivnika. Morali bismo malo 'povući ručnu' i na drukčiji način pristupiti utakmici", kaže Marić, jedan od najboljih golmana sa područja bivše Jugoslavije svih vremena.

Panter sa Neretve i leteći Mostarac, kako nazivaju ovog legendarnog Veležovca, kaže kako BiH u ove dvije prve utakmice mora ostvariti maksimalan učinak.

"Plasman i bodovi za svjetska i evropska prvenstva osiguravaju se protiv ovakvih ekipa kao što je Lihtenštajn gdje trebamo ostvariti dvije pobjede i osvojiti šest bodova u međusobnim susretima. To je trebao biti i slučaj u zadnjim kvalifikacijama protiv Albanije kada smo trebali osvojiti šest bodova, međutim, nismo bili u stanju to uraditi", kategoričan je Marić.

Ukoliko se to desi i u ovim kvalifikacijama, tvrdi naš sagovornik, možemo zaboraviti na odlazak u Brazil 2014. godine.

"Na osnovu čega smo favoriti u odnosu na Grčku i Slovačku? Volio bih da mi neko objasni koja je naša prednost u odnosu na te dvije reprezentacije. Imamo dobar i kvalitetan tim i, ako budemo dovoljno angažovani i disciplinirani u igri, onda ćemo moći nešto napraviti. Ali, ponavljam, moramo biti malo skromniji", kaže Enver Marić za naš portal.

Fuad Muzurović
Fuad Muzurović
Fuad Muzurović je reprezentaciju BiH vodio u dva navrata. Prvi put u razdoblju od 1995. do 1998. godine, a drugi put od 2006. do 2007. godine. Kako kaže u razgovoru za portal Klix.ba, ovo je izuzetna prilika da BiH ode na jedno veliko takmičenje.

"Nadam se da ćemo iz ove dvije utakmice (Lihtenštajn i Latvija) izvučemo maksimalan broj bodova što će stvoriti jednu sigurnost kod igrača i selektora i kod nas. Trebamo biti čvrsti u tom uvjerenju da možemo otići na Svjetsko prvenstvo", kaže Muzurović koji je poželio sreću i mladim Zmajevima i Vladi Jagodiću da odu na Evropsko prvenstvo.