Preuzeo odgovornost
19

Muzurović: Rukomet u BiH nema budućnost, odluku o ostavci sam donio puno ranije

Piše: K. H.
Gordan Muzurović (desno) (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Gordan Muzurović (desno) (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivši direktor rukometne reprezentacije BiH Gordan Muzorović na današnjoj sjednici Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH podnio je neopozivu ostavku, a u razgovoru za Klix.ba kazao je da je tu odluku donio puno ranije.

Muzurović je istakao da prihvata odgovornost zbog propusta u organizaciji meča protiv Švicarske u Tuzli, a također je otkrio da on nije potpisao zapisnik koji je našu reprezentaciju koštao plasmana u baraž.

"Na današnjoj sjednici Upravnog odbora podnio sam neopozivu ostavku, a da ne bude zabune, ja sam tu odluku donio 13. januara nakon meča u Tuzli. Ipak, htio sam ostati do kraja u borbi protiv nepravde koja nam je nanijeta tim što sam učestvovao da se EHF-u dostave kvalitetni materijali na kojima trebaju bazirati svoje odluke. Greška koja je napravljena sa naše strane nema karakter zbog koje je kao posljednjica stigla odluka EHF-a, ali kao odgovoran čovjek prihvatam svoj dio odgovornosti. Moj potpis se nije našao na tom zapisniku, ali to je sada manje važno. Još jedan od razloga za moju ostavku je jedna totalna prepuštenost improvizaciji u djelovanju Rukometnog saveza BiH, a znam da to u budućnosti neće biti nimalo dobro", rekao je Muzurović za Klix.ba

Nakon toga, on je istakao da ovakva odluka ne znači da je naša reprezentacija zvanično izbačena iz baraža te da za to postoji još uvijek šansa.

"Ja pojma nemam kakva će biti odluka EHF-a, ali se toplo nadam da će odluka biti pozitivna u našu korist. To nema veze s mojom ostavkom, a borba s EHF-om je moj doprinos u borbi za pravdu. Ipak, mislim da bilo kakva odluka, da je i ranije donesena, ne bi spriječila moju ostavku", kazao je Muzurović.

Za kraj, bivši direktor reprezentacije rekao je kako rukomet u BiH nema nikakvu budućnost i da država puno više mora stati iza trofejnog sporta koji je donio toliko radnosti ovom narodu.

"Mi se nalazimo u jednoj apsurdnoj situaciji. Rukomet u BiH neće moći krenuti čvršćim koracima naprijed i u subjektivnom i u objektivnom smislu. Država ne smije dozvolili da naši trofejni sportovi dođu u ovakvu situaciju zbog duga koji je neko napravio, a samim tim i operativnim nedjelovanjem jer jednostavno ne postoje uslovi za to. Reprezentacija i briga o reprezentaciji nije obaveza jednog čovjeka, već svih nas, kao što je slučaj sa svakom od susjednih zemalja. Ja sam se trudio da uvedem red u sve to, činjenica je da smo napravili dobru priču formiranjem pet reprezentacija, a na kraju smo ušli u ove kvalifikacije kada niko nije vjerovato u nas, ali na kraju imamo ovo što sada imamo", završio je Muzurović.