{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Muzurović: Italija je otvorila vrata BiH mnogim reprezentacijama, mnogo su učinili za nas

6.11.2014. u 13:17
28
21
Muzurović: Italija je otvorila vrata BiH mnogim reprezentacijama, mnogo su učinili za nas
28
Muzurović: Italija je otvorila vrata BiH mnogim reprezentacijama, mnogo su učinili za nas
Nogometna reprezentacija Italije bila je prva koja je pristala odigrati prijateljsku utakmicu protiv BiH u Sarajevu nakon završetka rata. Tadašnji viceprvak je iznenađujuće poražen na Koševu rezultatom 2:1. Za tadašnjeg selektora našeg državnog tima Fuada Muzurovića u prvom planu nije bio rezultat, nego podrška i humanitarna pomoć koju su Talijani pružili našoj državi i reprezentaciji.
Prijateljska utakmica između BiH i Italije odigrana je 6. novembra 1996. godine na stadionu Koševo. Utakmicu je posmatralo 40.000 gledatelja. Selektor našeg tima je bio Fuad Muzurović, koji je protiv Talijana od prve minute na teren izveo Dedića, Konjića, Begića, Jašarevića, Šabića, Glavaša, Halilovića, Salihamidžića, Beširevića, Bolića i Baljića. Priliku su tokom utakmice dobili i Pintul, Dadić, Kapetanović, Brkić te Musić.

Reprezentaciju Italije, koja je u to vrijeme bila viceprvak svijeta, s klupe je predvodio selektor Arrigo Sacchi. Za Azzurre su od početka utakmice zaigrali Toldo, Carnasciali, Torricelli, Albertini, Maldini, Padalino, Di Matteo, Baggio, Casiraghi, Zola i Chiesa. Nastup su upisali i Marchegiani, Apolloni, Giunti, Lentini, Ravanelli te Simone.

"Naviru sjećanja na tu utakmicu koja je otvorila vrata BiH da svoje domaće utakmice igra na Koševu. Ako je mogla jedna od najskupljih i najboljih reprezentacija svijeta ući u Sarajevo i odigrati utakmicu, onda je to bio znak da mogu i ostale. Olimpijski komitet BiH i Nogometna federacija Italije su najviše pomogli u svemu tome. Veliku zahvalnost dugujemo tadašnjem predsjedniku OK BiH Stjepanu Kljuiću i bivšem predsjedniku NSBiH Jusufu Pušini", izjavio je Muzurović za portal Klix.ba.

Prema njegovim riječima, susret BiH i Italije je bio mnogo značajniji od same utakmice u kojoj je naš tim rezultatom 2:1 savladao trostrukog prvaka svijeta i tadašnjeg viceprvaka.

"Oni su mnogo toga učinili za nas, ne samo da su došli odigrati utakmicu, nego su nam i humanitarno pomogli. Nevjerovatno mnogo je bilo različitih stvari koje su donijeli, posebno za djecu. Mnogo su učinili u samo jednom danu. Poslije utakmice su novinari govorili o tome kako smo pobijedili trostrukog prvaka, ali sam ja rekao da u toj utakmici nije bilo jednog pobjednika, nego da smo svi bili pobjednici. Dodao sam da Talijanima dugujemo veliku zahvalnost jer su nam prvo dopustili da igramo u Bologni, a potom su došli na Koševo i pokazali da BiH može biti domaćin u Sarajevu i ostalim reprezentacijama", rekao je bivši selektor reprezentacije BiH.

Nažalost, nakon poraza od BiH tadašnji selektor Arrigo Sacchi je dobio otkaz.

"Rezultat je bio u drugom planu i nisam likovao zbog pobjede, jer je Sacchi kasnije dobio otkaz. Mnogo mi je žao zbog toga. Uvijek s puno emocija govorim o toj utakmici, ali nikada nisam mogao naglasiti to da smo pobijedili Italiju, iako ne umanjujem vrijednost golova koje su postigli Elvir Bolić i Hasan Salihamidžić. Sacchi je dobio i poklon, simbolična vrata Sarajeva. Mnogo nam je pomogao i on i njegova reprezentacija", završio je Muzurović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni izborom selektora nogometne reprezentacije BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: