Iritantan zvuk
47

"Muzički instrument iz pakla": Vuvuzele su se vratile da nas nerviraju tokom Mundijala

Piše: E. B.
(Foto: AFP)
"Muzički instrument iz pakla", kako ga je južnoafrički političar Jon Qwelane slikovito nazvao, se vratio na tribine. Da, iritantni zvuk vuvuzela će nas nervirati tokom trajanja Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Ukoliko gledate utakmicu prvog kola grupe B između Maroka i Irana, sigurno ste dobili barem blagu migrenu.

Od početka utakmice prisiljeni smo slušati poznati ton sa tribina. Vuvuzele su se vratile.

Duvački instrument koji je svoju "popularnost" stekao tokom Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici 2010. godine ponovo se, nakon zabrane na prethodnom Mundijalu u Brazilu, pojavio na ruskim stadionima.

Brazilci su zabranili korištenje vuvuzela 2014. godine na tribinama s obzirom na zaglušujuću buku koja može čak dovesti i do oštećenja sluha, ali Rusi je nisu zabranili.

Na listi zabranjenih stvari koje na utakmicama navijači ne smiju unijeti na tribine u Rusiji su kišobrani, termos boce i hrana, ali ne i vuvuzele.

Organizatori su se nadali da će njihov tradicionalni instrument - ložke, odnosno kašike, biti popularne, ali očito da su se prevarili.

Nadamo se samo da će neko od odgovornih ljudi reagovati i spasiti sve gledatelje širom svijeta audio-torture i zabraniti vuvuzele na vrijeme.