Fascinantna priča
259

Muslimović: Bio sam u Manchester Unitedu 1999. godine, ali mi se tamo nije svidjelo

K. H.
Foto: Screenshot/Youtube
Foto: Screenshot/Youtube
Bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine Zlatan Muslimović otkrio je zanimljivu priču iz svoje karijere kada je kao 17-godišnjak otišao na probu u Manchester United.

On je govorio o brojnim zanimljivim temama u razgovoru za Elta TV i emisiju Moja priča, a posebno je bila zanimljiva ona iz 1999. godine, kada je bio na probi u Manchester Unitedu.

"To je bila jedna fenomenalna priča. Bili smo s Goteborgom na pripremama u Južnoj Africi i igrali smo protiv Manchester Uniteda. Oni su željeli da ja dođem na probu pošto-poto, a znam da mi je direktor došao i rekao da idem za Manchester kada se vratimo kući. Bilo mi je drago, a sa mnom je otišao i Bojan Đorđić. Tada sam dobio jednu 'adaptivnu' porodicu, živio sam s nekom bakom i dedom... Budite se ujutru, čeka vas hladni grah u 6 ili 7 ujutru, a uz to sve živjeli smo u maloj sobi. Bilo mi je toliko dosadno da sam igrao igrice na mobitelu, igrao sam igricu Snakes", rekao je Muslimović i nastavio:

"Opet, kad odete na trening, imate sve. Te sezone je Manchester uzeo trostruku krunu. Nekome je to dobro i imponira, ali meni nije. Ja sam tada u Goteborgu bio 'bog', sve sam pobijedio s njima i željeli su me za prvu ekipu. Davali su mi sve najbolje uslove, ne znam da je to neko imao kao 17-godišnjak, pa sam se vratio nazad. Bilo je to jedno lijepo iskustvo, ali nije sve za priču."

Nakon toga je otkrio kako je izgledao jedan trening pod vodstvom Sir Alex Fergusona, a kako i sam kaže, bio je to popularni "utorak", dan kada su najžešći treninzi u ovom klubu.

"Imao sam šansu da treniram s prvim timom, nas trojica smo dobili šansu i ja sam došao u 'utorak'. Trening se zove '90 minuta', Ferguson napravi popularnu "osmicu" i vi trčite na različite načine. Dodajete loptu, preskačete, vodite loptu, radite sklekove i konstantno se krećete. To je bila 'osmica' preko čitavog terena, a najbitnije je da trčiš kada to treba i da odmaraš kada to treba. Nema odmora, osim u tom nekom malom dijelu, a najbitnije je slušati šta ti govore, jer je kazna trčanje čitavog kruga. Oni to rade s namjerom, dovedu vas kao mladog igrača na takav trening i žele da vas probaju i da vide kakav ste karakter", otkrio je Muslimović.

Također, govorio je i o brojnim drugim zanimljivim temama kao što su reprezentacija BiH, igranje za Parmu i saradnja s legendarnim trenerom Claudiom Ranijerijem.

Muslimović je za reprezentaciju BiH odigrao 30 utakmica u kojima je postigao 12 golova. Ponikao je u dresu Goteborga, a kasnije je igrao za Udinese, Perugiu, Postoiese, Ascoli, Padovu, Rimini, Messinu, Atalantu, PAOK, Guizhou Rehne, Zavrč i Koper.