Bivši igrač Torina
5

Musić: Italija dugo nema klasičnu desetku, propuštanje SP-a je velik udarac za cijelu naciju

Piše: D. B.
Vedin Musić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Vedin Musić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bivši bh. reprezentativac Vedin Musić koji je duži period karijere proveo igrajući za talijanske klubove, iznenađen je neuspjehom reprezentacije Italije da se plasira na Svjetsko prvenstvo u Italiji. U razgovoru za portal Klix.ba je govorio o razlozima zbog kojih Azzurri propuštaju Mundijal, kao i o tome kako talijanska javnost doživljava neuspjeh.

Italija u dvomeču baraža za Svjetsko prvenstvo u Rusiji nije uspjela eliminisati Švedsku koja je prednost 1:0 iz prvog meča sačuvala u revanšu te se plasirala na Mundijal. S druge strane, Italija je ostala bez SP-a prvi put nakon 60 godina, što za mnoge predstavlja veliko iznenađenje, a među njima je i Musić.

"Iznenađen sam nakon ovih utakmica, pogotovo onim što je Italija pokazala u prvom susretu sa Švedskom u kojem nije uspjela nametnuti svoju igru i stvoriti šanse. Već tada se vidjelo da se Talijani teško nose s dobro organizovanim Šveđanima koji im nisu dozvoljavali da naprave bilo šta. Također, smatram da je selektor Italije Gian Piero Ventura pogriješio forsiranjem formacije s tri defanzivca. Smatram da je to jedan od razloga zbog kojeg Italija nije napravila bolji rezultat u prvoj utakmici", izjavio je Musić.

Prema njegovom mišljenju, plasman Švedske na SP je zaslužen, a sistem igre Italije pogrešan.

"Švedska je igrala dosta čvršće u prvoj utakmici i zasluženo je pobijedila, vidjela se veća želja i borbenost. Pokazali su više, igrali su svoj sistem 4-4-2 te Talijanima nisu dozvoljavali da nešto naprave. Na domaćem terenu su bili spremniji i fizički jači, jednostavno su više željeli pobjedu do koje su i došli. U revanšu je Ventura napravio izmjene, ali nisu uspjeli doći do šansi za gol. Talijani su forsirali bokove i centaršute, a u šesnaestercu su imali Immobilea koji nema baš dobru igru glavom. Osim toga, Šveđani su dobro odgovorili na ubačaje, jer su imali dobru i snažnu odbranu. Svaku loptu su pokupili. Italija je probala i kroz sredinu, no, prostora ni zadnjeg pasa nije bilo. Jedina prilika se ukazala Immobileu koji je dobio loptu iz sredine, ali nije uspio postići pogodak, švedska odbrana je to 'očistila' malo prije gol-linije", rekao je bivši reprezentativac BiH.

Zanimljiva situacija se dogodila na klupi za rezervne igrače tokom revanša u Milanu, stručni štab je tražio od Danielea de Rossija da se počne zagrijavati, no, on je predlagao da šansu dobije napadač Lorenzo Insigne u situaciji kada je Azzurrima bio potreban pogodak. Vedin se složio s De Rossijem.

"On je vjerovatno osjetio da je na terenu potrebniji napadač, nego on kao vezni igrač. Nije mi jasno zašto ni u jednoj utakmici priliku nije dobio Insigne. Smatram da je trebao zaigrati, u dobroj je formi u Napoliju za koji postiže golove. On je sjajan u situacijama jedan na jedan, mogao je pokušati nešto napraviti. Italija je definitivno razočarala sve, a Švedska je u Milano došla da odigra svoju utakmicu kao na domaćem terenu, uspjeli su. Žao mi je Italije, igrao sam dugo tamo, ali takav je nogomet. Bolji ne ide uvijek dalje", kazao je Musić.

Osim forsiranja nefunkcionalne formacije, neuspjeh reprezentacije Italije je posljedica i drugih faktora.

"Istina je da je talijanski nogomet u padu, posebno jer nema 'klasičnih desetki' poput Del Piera i Baggija, koji su bili prisutni u prethodnim generacijama, to se osjeti. Također, važan faktor je i činjenica da u Italiji ima puno stranaca, dolaze u zemlju i uzimaju državljanstva te imaju priliku da igraju za njihovu zemlju, dok se Talijani zapostavljaju. To je vjerovatno dovelo do ovog što se dogodilo sada", smatra nekadašnji nogometaš talijanskih klubova Coma, Modene, Torina, Trevisa, Padove, Pro Patrije i Arezza.

Vedinu je jasno kako se sada osjećaju Talijani.

"Veliki je ovo udarac za kompletnu naciju, četverostruki prvak svijeta se nakon 60 godina nije plasirao na Mundijal, najveće takmičenje koje posjete. Oni to neće lako prihvatit, bit će im teško, a trebat će im puno vremena da se oporave", završio je Musić.