Nogomet
0

Musemić: Želimo i derbi i titulu; Đurbuzović: Igrat ćemo za gol više

Piše: D. B.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predstavnici vječitih rivala Sarajeva i Željezničara su uoči sutrašnjeg 102. gradskog derbija iznijeli svoja očekivanja, a kao najvažnije su izdvojili da derbi opravda visoka očekivanja na terenu i tribinama, kao i da sve prođe u najboljem redu.

Direktori dvaju sarajevskih rivala su na otvaranju konferencije za medije pozvali navijače na fer i sportsko navijanje te poštivanje zakonskih propisa.

"Drago mi je što je derbi probudio ovako veliki interes javnosti i potvrdio da je najvažnija utakmica u BHT Premijer ligi. Štampano je 17.000 ulaznica, a sve četiri tribine će biti u funkciji. Sjever, istok i dio zapadne tribine prema sjevernoj će biti rezervisani za navijače Sarajeva, dok će dio zapada prema južnoj tribini, kao i južna tribina pripasti navijačima Željezničara. Molim sve navijače da se pridržavaju propisa, jer će kontrole biti rigorozne, a policija je najavila da neće tolerisati nikakve incidente, prije, tokom i poslije utakmice. Također, prilazak vozilima uoči utakmice neće biti dozvoljen", izjavio je direktor FK Sarajevo Dino Selimović.

Na navijače Željezničara je apelovao direktor tima sa Grbavice.

"Drago mi je što postoji veliko interesovanje za ovaj derbi. Naša je želja da sve protekne u najboljem redu, kako na tribinama, tako i na terenu. Siguran sam da će igrači oba tima dokazati da su jedini kandidati za osvajanje titule prvaka BiH. Razgovarali smo s navijačima i tražili da poštuju zakonske propise. Okupit će se sutra u 17:30 na Vrbanji, odakle će organizovano krenuti ka stadionu", rekao je sportski direktor FK Željezničar Dželaludin Muharemović.

Favorita u derbiju nema, igrat će se otvoreno i za gol više

Nakon obraćanja direktora sarajevskih rivala, svoja su očekivanja prenijeli trener Plavih, Hajdrudin Đurbuzović i kapiten Muamer Svraka.

"Derbi uvijek mnogo znači. Koliko je utakmica na Koševu važna, suvišno je govoriti. No, činjenica je da se u derbiju mogu osvojiti maksimalno tri boda, kao i u svakoj drugoj utakmici. Favorita nema u derbiju, ta utakmica se igra za klub i navijače. Igračima nisam nametnuo pritisak ni imperativ, derbi ćemo odigrati opušteno, hladne glave i pokušati ostvariti pozitivan rezultat", izjavio je Đurbuzović.

"Suvišno je govoriti o značenju derbija, ali kao što je trener rekao, pobjeda u svakoj utakmici nosi tri boda, pa tako i u ovoj. Mi ćemo se truditi kako bismo napravili pravi spektakl na terenu", kazao je Svraka.

Željezničar nije pobijedio ekipu Sarajeva na Koševu punih devet godina, a trener Plavih vjeruje da tom nizu može doći kraj.

"Tradicija je tu da se ruši. Mi nikada u gostima ne igramo na neriješeno. Cilj i praksa Željezničara su pobjede. Tako ćemo se postaviti i sutra protiv Sarajeva. Da li ćemo uspjeti pobijediti, ne znam, ali ćemo sigurno igrati za gol više", jasan je bio Đurbuzović.

On će na raspolaganju imati svih 18 igrača, a otkrio je da će od prve minute zaigrati iskusniji nogometaši, dok će mlade nade tima s Grbavice priliku za igru čekati s klupe.

Ekipa FK Sarajevo pod pritiskom, nadaju se da će presuditi motiv mladih igrača

Predstavnici FK Sarajevo na današnjoj konferenciji su bili trener Husref Musemić i kapiten Vule Trivunović. Priznali su da pritiska ima jer se utakmica igra na Koševu, ali da se nadaju kako će presuditi motiv mlade ekipe Sarajeva.

"U ovoj utakmici bodovni saldo, forma i kvalitet ne igraju važnu ulogu, to neće biti presudno. Nije baš istina da je ovaj susret kao i svaki drugi. Osjećamo dozu pritiska jer igramo na Koševu i pod pritiskom smo da napravimo dobar rezultat. Imamo mladu ekipu u kojoj su i igrači koji će igrati svoj prvi derbi. Nećemo mijenjati postavu jer i nemamo izbora. Nadam se da će motiv naših mladih igrača nadjačati pritisak. Sve u svemu, očekujem jednu kvalitetnu nogometnu predstavu i podršku publike. Želimo i derbi i titulu", rekao je novinarima Musemić.

Kapiten Bordo ekipe Vule Trivunović je priznao da u timu ima nervoze i pritiska.

"Naravno da ima pritiska i nervoze, jer je ovo utakmica polusezone, bez obzira na tabelu. Ovaj je derbi vjerovatno važniji nama, jer smo zaostajali za Borcem, a sada smo tako blizu. Siguran sam da bi pobjeda nad Željezničarom, kao i tri boda iz narednog kola, značili da ćemo biti jesenji prvaci. Pobjedom u derbiju bi anulirali kikseve protiv Obarske i Borca. Očekujem puno Koševo i nadam se našoj pobjedi", izjavio je iskusni stoper Sarajeva.

U redovima Bordo ekipe neće biti Muhameda Džakmića i Dine Bišanovića.

Utakmica se igra u srijedu od 19:45 sati na stadionu Asim Ferhatović Hase. Direktan prijenos će biti na BHT-u.