Analiza prve polusezone
306

Musemić: Pet bodova razlike je ništa, 15 je već puno, ali nogomet je nepredvidljiv

Piše: K. H.
Husref Musemić (Foto: H. M./Klix.ba)
Husref Musemić (Foto: H. M./Klix.ba)
Trener Sarajeva Husref Musemić u razgovoru za Klix.ba analizirao je prvu polusezonu u Premijer ligi BiH gdje je njegov tim završio na prvom mjestu i ima pet bodova više od drugoplasiranog Zrinjskog.

Sarajevo je odigralo sjajnu prvu polusezonu i sasvim zasluženo se nalaze na prvom mjestu. Musemićevi igrači su u 19 odigranih utakmica uspjeli postići čak 43 pogodaka, što je 13 golova više od Zrinjskog koji je drugi po toj statistici. Uz to, Sarajevo je primilo samo 15 golova što je manje od jednog primljenog gola po utakmici.

Prvu polusezonu Bordo tim je završio sa 13 pobjeda, četiri remija i dva poraza. Poraženi su od Radnika u Bijeljini i GOŠK-a u Gabeli, ostvarili su po jednu pobjedu i remi protiv gradskog rivala Željezničara i prvog konkurenta za titulu prvaka Zrinjskog. Musemić smatra kako je malo ko očekivao da će Sarajevo biti na ovom mjestu nakon teškog poraza od Atalante rezultatom 8:0, ali da je ovo samo još jedan pokazatelj koliko je u nogometu sve moguće.

Pet bodova je ništa, ali je 15 puno

"Puno stvari se poredalo kako treba, posebno poslije onog poraza od Atalante nakon kojeg niko nije očekivao da ćemo biti u ovakvoj situaciji. Čudan je ovo posao, čudan sport, uvijek je neizvjesno i može se okrenuti u ovom ili onom smjeru. Srećom, kod nas se okrenulo u dobrom smjeru, mislim da smo zadovoljili u dosta stvari, kako igrom tako i bodovima i po svim nekim ocjenama smo bili najbolja ekipa ove jeseni", kazao je Musemić na početku razgovora za Klix.ba.

Musemić kaže da pet bodova prednosti u odnosu na Zrinjski nije previše i da se to s jednom krizom rezultata može stići. Trener Sarajeva je podvukao to da se njegovi igrači nijednog trenutka ne smiju opustiti i da ih prednost od pet bodova neće zavarati.

"Imamo pet bodova prednosti u odnosu na Zrinjski, to je jedna solidna prednost, ali i nije. Opet kažem, sve je dostižno i sve je moguće u nogometu, trenutno smo u lijepoj situaciji i najvažnije je da budemo svjesni kako nismo ni blizu kraja. Ako na kraju prvenstva ne budemo tamo gdje želimo sada biti, onda je sve ovo beskorisno. Pet bodova prednosti nas neće zavarati, želimo nastaviti igrati kao i do sada i nadam se da ćemo na kraju ostati na mjestu gdje smo trenutno", podvukao je Musemić.

Ako pet bodova nije puno, pitali smo Musemića da li je 15 bodova puno, koliko iznosi razlika između gradskih rivala Željezničara i Sarajeva. Musemić je tu priliku iskoristio kako bi pokazao koliko je nogomet ustvari nepredvidljiv.

"To je već ozbiljna prednost. Pet bodova se može nadoknaditi u dvije-tri utakmice, nakon jednog poraza se uvuče nervoza i situacija se može brzo okrenuti, ali 15 je puno. Evo jedan podatak: Kada smo igrali sa Željom na Grbavici, oni su nama bježali pet bodova. To je bilo u 5. kolu, a sada mi njima bježimo 15 bodova. Hoću vam reći kako je sve moguće, isključivo u tom kontekstu govorim. Nogomet je nepredvidljiv", istakao je Musemić.

Kada Musemića pitate koja je ključna utakmica u prvoj polusezoni, on će kao i prije tri mjeseca reći da je to ona u Tuzli kada je Sarajevo nakon poraza od Atalante od 8:0 uspjelo osvojiti tri boda protiv Slobode. Pored toga, važna je pobjeda protiv Radnika koja je došla u finišu meča. Musemić je također rekao da je najveći dobitak kluba to što je mogao računati na veliki broj igrača i da su svi u datom trenutku pružili ono što se traži od njih.

"Ja i sada mislim da je bitna utakmica bila ona u Tuzli poslije poraza od Atalante gdje smo upisali minimalnu pobjedu i vratili se psihički. Odigrali smo puno utakmica, ali to je neka koju bih posebno izdvojio, kao i ona protiv Radnika na Koševu koja je bila izuzetno teška. Moram reći da je naš najveći dobitak u jesenjoj polusezoni to što smo koristili puno igrača i nismo osjetili kada neki igrači nisu bili tu. To je po meni najveći dobitak jer smo vidjeli da niko nije nezamjenjiv, uvijek smo imali igrače koji mogu odigrati ono što tražimo od njih. Kada to kažem, ne mislim pojedinačno, već generalno. Ko god je igrao, dao je svoj doprinos da nastavimo igrati kako treba", kazao je Musemić.

Radovac je izgubio voljni momenat

Trener Sarajeva istakao je da je veoma važno za klub da su Amar Rahmanović i Benjamin Tatar prudužili ugovor i da će i drugu polusezonu biti dio Bordo ekipe. Pojačanja će, kako kaže, doći samo ako se za njih ukaže prava prilika.

"Nama je cilj da zadržimo kompletnu ekipu koja je igrala u jesenjoj polusezoni i ako je moguće, da pokušamo dovesti nekoga. Što se tiče pojačanja, sigurno je da nećemo žuriti i nećemo glavom bez obzira dovoditi nikoga. Uvijek je pitanje kako će se novi igrač uklopiti u ekipu, da li će donijeti željeni kvalitet i na teren i u svlačionicu. Novi igrač je uvijek mač s dvije oštrice jer niko ne dolazi da bi sjedio na klupi", smatra trener prvoplasirane ekipe na tabeli.

Musemić je imao samo riječi hvale za mlade igrače koji su iz Akademije dobili priliku za igru u prvom timu.

"Mi smo koristili puno mladih igrača iz naše Akademije. Oni su uvijek adekvatno zamijenili igrače koji nisu bili tu i dali su ozbiljan doprinos ovim rezultatima. Oni će dobiti svoju šansu opet, želimo da budu još bolji i što se kaže, vrijeme je ispred njih. Što se tiče same Akademije, rekao bih da se sada pokazuje kao pravi pogodak. U tim uzrastima je uvijek teško predviđati šta će se desiti, svi mladi igrači u BiH imaju veliki problem tih 'jakih utakmica', posebno ovi iz Akademije jer su dominantni u svojoj omladinskoj ligi, koja je s druge strane nemjerljiva s Premijer ligom", ističe Musemić.

Musemić je nakon toga posebno naglasio da je jedan defanzivni igrač baš teško može dobiti priliku za igru u Premijer ligu. A u Sarajevu, njegovoj ekipi, pored golmana mlade reprezentacije BiH, u prvoj postavi igraju još tri U-21 reprezentativca - Pidro, Mujakić i Šabanović.

"A dobro, tako je ispalo. Ja sam baš nekim igračima pokazao spisak s početka sezone gdje su vidjeli na kojem mjestu u ekipi su se nalazili, a gdje su sada. Spletom okolnosti koje su se desile, na spisku ima puno izmjena i ono što je planirano uopšte ne mora značiti da će se na kraju desiti. Ja sam Hodžiću rekao da je Pidro bio 25. igrač kada je on igrao u prvoj postavi, a sada je obrnuto. Pidro je u prvoj postavi, a Hodžić je 25. igrač. To je tako i uopšte nije do mene, nego do njih dvojice. Jednog koji radi kako treba i drugi koji to ne radi", kazao je Musemić.

Sarajevo će sigurno napustiti Samir Radovac koji je prije nekoliko godina važio za ubjedljivo najvećeg talenta u BiH, igrao je za U-17 i U-19 reprezentaciju, a pored toga bio je jedan od nosioca igra prvog tima Sarajeva. Ipak, spletom raznoraznih okolnosti izgubio je povjerenje navijača i šefa stručke, a Musemić kaže da je njegov glavni problem sada nedostatak voljnog momenta.

"Radovcu je istekao ugovor i on će otići iz kluba. Ja sam mu među prvima dao priliku da igra za seniore, mene su puno puta tjerali i smjenjivali pa je to malo teško sve upratiti. On je igrao i poslije mene, stasao je i jedno vrijeme igrao jako kvalitetno, međutim, kada sam se ja vratio, on se izgubio. Najviše što sam ja mogao primjetiti je da je izgubio voljni momenat što je vrlo opasno za igrača. U svakom poslu morate raditi i biti uporni, on je po meni izgubio taj momenat. Da li to može vratiti u nekoj drugoj sredini, ja to ne znam, kod mene je taj momenat bio jako mali i tu se najviše izgubio u ekipi. Ako se želi vratiti, to je prva stvar koju mora popraviti jer ima puno materijala. Hodžiću su također otvorena vrata, slobodan je da potraži novu sredinu i ima zeleno svjetlo što se tiče kluba", otkrio je Musemić.

Trener Sarajeva je rekao da je njegova želja, kao i želja igrača i svih uposlenika kluba da ostanu tu gdje jesu, odnosno na prvom mjestu na tabeli, ali da je za to potrebna maksimalna koncentracija u drugoj polusezoni u kojoj je smije doći do opuštanja.

"Naša je želja da ostanemo tu gdje jesmo i učinit ćemo sve što je u domenu sportskoga da to i uradimo. Pružila nam se dobra prilika, igramo oba takmičenja i želimo ih osvojiti oba. Sve je moguće, možemo osvojiti duplu krunu, a možemo ostati bez oba trofeja. Ja svaki dan igračima govorim, dok god se teoretski ništa ne riješi, ne smijemo se opuštati. Moramo maksimalno biti fokusirani u svakom trenutku kako bi ispunili svoje ciljeve", istakao je Musemić.

Za kraj, trener Sarajeva je rekao da on već deset godina upozorava na problem loših terena i da je to osnovni preduslov da bi se igrao kvalitetan nogomet u BiH.

"Nažalost, ja tu ništa ne mogu učiniti. Ja sam neko ko govori o lošim terenima deset godina, a kada god izgubim, ljudi govore da se žalim zbog toga. Ne, to nije tako. Nije problem izgubiti, porazi su sastavni dio nogometa, ja govorim za dobrobit ovog sporta da se tereni napokon moraju uraditi i dovesti na nivou koji će povećati kvalitet Premijer lige. To je osnovna stvar koju moramo imati, danas je nezamislivo u svijetu da neka ekipa ima loš teren. To je isto kao da bosi hodamo po gradu. Nema smisla. Naše je da radimo i da se spremimo na bilo kakve okolnosti jer od priče nećemo imati ništa", kazao je Musemić.

Sarajevo će u drugoj polusezoni odigrati utakmice protiv Tuzla Cityja i Širokog Brijega u gostima i protiv Krupe na domaćem terenu, prije nego liga uđe u posljednju fazu, odnosno još jedan krug utakmica.