Odlazak legendi
327

Musemić, Pele i Osim: Trojica asova sa čuvene utakmice preminula u razmaku od 13 mjeseci

N. K.
Vahidin Musemić, Pele i Ivica Osim (Foto: Facebook/FK Željezničar)
Vahidin Musemić, Pele i Ivica Osim (Foto: Facebook/FK Željezničar)
Najbolji napadač u historiji Fudbalskog kluba Sarajevo Vahidin Musemić preminuo je danas u Sarajevu u 77. godini života, a od legende s Koševa očekivano su se počeli odmah opraštati brojni sportisti, sportski radnici, klubovi...
Među njima je bio i rivalski Fudbalski klub Željezničar koji je tom prilikom podijelio fotografiju s utakmice koju su Plavi 1969. godine igrali protiv Santosa.

"S tugom i žaljenjem obavještavamo javnost da je u 77. godini preminuo Vahidin Musemić, legendarni napadač FK Sarajevo. FK Željezničar izražava najiskrenije saučešće porodici Musemić, prijateljima i svim ožalošćenima. Rahmet ti duši", poručili su s Grbavice.

Na fotografiji se nalaze tri istinske nogometne legende. Uz Musemića je jedan od najboljih nogometaša svih vremena Pele te čuveni Ivica Osim. Željezničar je tada pozvao Musemića da ih pojača u utakmici koja se igrala na Koševu.

I upravo ova fotografija je ostalao kao jedan od rijetkih zapisa kako je to nekada bilo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Plavi su na toj utakmici slavili svoj 48. rođendan, a susret koji se igrao pred oko 30.000 ljudi okončan je neriješenim rezultatom.

Simbolika je i u tom da su sve tri legende s fotografije preminule u razmaku od samo 13 mjeseci, odnosno od maja prošle do juna ove godine.

Nogometni svijet se prvo oprostio od Osima koji je u maju 2022. godine preminuo u svom austrijskom domu u Grazu. Kasnije je sahranjen u Sarajevu. Krajem prošle godine napustio nas je i Pele, dok je Musemić danas preminuo u Sarajevu u 77. godini života.