Nogometaš Plavih
289

Musa Muhammed za Klix.ba: Sa Željom želim osvojiti duplu krunu, navijači su me impresionirali

Piše: D. B.
Musa Muhammed (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Musa Muhammed (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Musa Muhammed je nigerijski internacionalac na posudbi u Željezničaru iz turskog Basaksehira. U razgovoru za portal Klix.ba je govorio o svojim počecima, boravku u Turskoj, Željezničaru, navijačima, životu u Sarajevu i izazovima koji ga očekuju u budućnosti.

Musa ima 20 godina i igra na poziciji desnog beka, a lopta mu je bila prva ljubav.

"Nogomet sam počeo igrati u osnovnoj školi, nastavio sam u srednjoj, a onda sam se počeo baviti ozbiljnije ovim sportom. Nastupao sam u nigerijskim omladinskim ligama", izjavio je Musa.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Nakon nastupa za akademiju FC Heart, mladi Nigerijac je potpisao za turski Basaksehir. To smatra velikim napretkom, a upisao je i nekoliko nastupa za turski tim. U Istanbulu se lijepo osjećao zahvaljujući ljubaznosti domaćina.

"Iz Nigerije sam stigao u Tursku, što je bio značajan korak u mojoj karijeri. Svidjelo mi se tamo, liga je dobra i svaki igrač daje sve od sebe. Basaksehir ima veliki broj navijača, tako da je i atmosfera dobra. Ljudi osjećaju strast prema nogometu, vole ga i uživaju u njemu. Atmosfera na tribinama je uvijek odlična, posebno kada su protivnici veliki klubovi poput Fenerbahčea, Galatasarayja i Bešiktaša. Drago mi je zaista što sam bio dio toga", rekao je dvadesetogodišnji nogometaš.

Višća pomogao u odluci da dođe na Grbavicu

U Željezničar je stigao u februaru na posudbu do kraja sezone, a veliku ulogu u njegovoj odluci imao je bh. reprezentativac Edin Višća, koji također nastupa za Basaksehir.

"Sarajevo mi se mnogo dopada, prije dolaska u Željezničar sam dosta razgovarao sa svojim prijateljem Edinom Višćom, koji je također igrao za Plave. On je ovdje počeo, rekao mi je lijepe stvari, tako da sam poželio doći na Grbavicu. Zahvaljujući njemu sam stigao u BiH, dobar je prijatelj", kazao je Musa.

Poteškoće mu ponekad stvara hladnoća, no, uspijeva se prilagoditi.

"Često je hladno, to je teško za igrače koji dođu iz Afrike, gdje je uvijek veoma toplo. Kad vidim da pada snijeg, zapitam sebe da li ću zaista izaći na teren i trenirati. Međutim, vremenom se navikavam", dodao je nigerijski internacionalac.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Za razliku od temperature, s hranom nema problema.

"Hrana mi se jako sviđa, slična je onoj u Turskoj. Kada sam dolazio ovdje, mislio sam da ću imati problema s hranom, ali sam shvatio da nema razlika. Ćevape najviše volim, ali kad god odem u restoran, uvijek mi se svidi hrana bez obzira šta naručim", istakao je Musa.

Također, uživa u atmosferi koju na utakmicama prave navijači Željezničara.

"Kada je otvorena istočna tribina, bilo je zaista mnogo ljudi. Mi zbog njih igramo nogomet, oni unose strast u ovu igru. Kada su uz nas, mi smo sretni, svaki od nas želi pokazati najbolje. Mi im moramo dati nešto zauzvrat, učiniti ih sretnim", rekao je mladi i talentovani defanzivac.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Posebno je oduševljen atmosferom na derbiju između Željezničara i Sarajeva, koji je odigran bez pogodaka.

"Najviše me impresionirala atmosfera, odnosno navijači. Bez njih nijedna utakmica nije derbi, bez obzira koje su ekipe na terenu. Navijači su ti koji prave razliku. Imali smo prilike protiv Sarajeva za pobjedu, ali smo i griješili", zaključio je Musa.

Želi s Plavim osvojiti duplu krunu, odlično prihvaćen u svlačionici

Narednu utakmicu Željezničar igra u srijedu na domaćem terenu protiv Širokog Brijega u okviru polufinala Kupa BiH. U prvom susretu su Širokobriježani pobijedili 1:0, pa Plavi pred svojim navijačima žele nadoknaditi zaostatak i proći u finale.

"Trebamo se prisjetiti grešaka koje smo napravili u prvoj utakmici, kako ih ne bismo ponovili u revanšu. Samo tako možemo do pozitivnog rezultata i plasmana u finale", jasan je bio Nigerijac.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

On se nije naigrao od dolaska iz Basaksehira, tvrdi da mu je uspjeh tima važniji od njegove minutaže, ali ipak priželjkuje više prilika za igru.

"Tačno je da ne igram mnogo, nadam se većoj minutaži, ali sam sretan u Željezničaru. Nisam ja tu najvažniji, tim je važan, a trener donosi odluke. U dobroj smo formi, moramo pobjeđivati što više. Ne planiramo daleko u budućnost, nego utakmicu po utakmicu. Ipak, nadam se da ću dobijati više prilika, jer mogu mnogo dati ekipi. Ponavljam, najvažnije je da se ekipa drži zajedno", kazao je Musa.

Muhammed čvrsto vjeruje da klub iz Doline ćupova može osvojiti duplu krunu u jakoj konkurenciji ove sezone.

"Siguran sam da možemo osvojiti duplu krunu, želim to, ali o tome ne trebamo razmišljati. Važnije je da se fokusiramo i shvatimo stvari ozbiljno. Liga se bliži kraju, kao i kup, tako da nam je potrebna koncentracija. Takmičenje je veoma jako, igra se dobar nogomet, nema lijenih igrača. Želim da se ovako svi bore, a ne da hodaju po terenu", dodao je posuđeni igrač Basaksehira.

Istakao je da su ga saigrači dobro prihvatili te da uživa u dobroj atmosferi u svlačionici, kao i u radu s trenerom Slavkom Petrovićem.

"Imam dosta prijatelja, dobro se družimo, a najveći šaljivdžija je Dino Hasanović. Razgovaramo i šalimo se, čak i kad sam nesretan, on me oraspoloži. Nekad ne razumijem šta saigrači pričaju, ali se nasmijem zbog njihovih reakcija. Slavko je veoma dobar trener, to se može vidjeti lako. Drago mi je što sarađujem s njim, ima odlične treninge i planove", izjavio je Musa.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Nakon završetka sezone se vraća u Tursku.

"Trenutno sam na posudbi iz Basaksehira, koja završava na kraju sezone. Kada se završi sezona, vraćam se u Istanbul, pa ćemo vidjeti šta će se dogoditi, vrijeme će reći sve", riječi su našeg sagovornika.

Ponosi se što je zaigrao za Nigeriju, cijeni Džeku i Zmajeve

Iako je jako mlad, već je zaigrao za seniorsku reprezentaciju Nigerije, na šta je ponosan.

"Veoma sam sretan zbog toga, prošao sam sve selekcije Nigerije i stigao u seniorsku reprezentaciju. Poziv shvatam ozbiljno, reprezentacija me je promijenila, danas drugačije razmišljam", naglasio je Musa.

Bh. reprezentacija mu nije nepoznata.

"Nažalost, igrali smo protiv BiH na SP u Brazilu. Imate Džeku i mnogo odličnih igrača, bili smo uplašeni prije utakmice, no, na kraju smo uspjeli pobijediti", prisjetio se nigerijski internacionalac.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

On ima djevojku, ali je pohvalio lijepe Sarajke.

"U Sarajevu ima mnogo lijepih žena, srećem ih kad idem u prodavnicu, na kafu i u šetnju. Sarajke su veoma lijepe. Ipak, ja imam djevojku, mnogo mi nedostaje, kao i majka, braća i sestre", rekao je Musa.

U budućnosti bi volio zaigrati u nekoj od pet najboljih liga svijeta, što je cilj svakog nogometaša.

"Igrači mogu željeti mnogo toga, ali ne odlučuju samo oni. Naravno, volio bih igrati u Seriji A, Bundesligi, Premiershipu ili La Ligi, ipak su to najbolje lige svijeta", završio je Musa.