Nogomet
163

Muris Mešanović nakon sjajne polusezone u Češkoj: San mi je igrati za reprezentaciju

Piše: Edin Isanović
Muriš Mešanović (Foto: Slavia Prag)
Muriš Mešanović (Foto: Slavia Prag)
Muris Mešanović (26) imao je sjajnu polusezonu iza sebe u Slaviji iz Praga. Postigao je ukupno 11 pogodaka, od čega sedam prvenstvenih, tri u nacionalnom kupu i jedan u Evropskoj ligi.

Premda je ponekad šansu dobivao sa klupe, često je znao riješiti utakmicu u korist svog tima. Odlikuje je ga sjajan instinkt za postizanje golova, a odličan je u situacijama "jedan na jedan". U razgovoru za Klix.ba govorio je Slaviji, borbi za vrh tabele, bh. reprezentaciji i Premijer ligi BiH.

Na početku je istakao kako sjajno zvuči istina da je njegov tim trenutno drugi na tabeli.

"Sagledavajući dosadašnji učinak, ocjene su zaista pozitivne. Trenutno smo drugi na tabeli u odnosu na Viktoriju Plzen koja ima bod više i utakmicu manje. Ipak, nismo dobro otvorili sezonu. Sve je krenulo na bolje nakon gostujuće pobjede u gradskom derbiju protiv Sparte od 2:0. Tada nisam iskoristio jedanaesterac, ali sam kasnije uspio postići gol. Od tada koračamo stazama uspjeha. Trijumf protiv gradskog rivala donio je samopouzdanje i dodatni poticaj. Međutim, moram biti iskren i naglasiti kako od dolaska trenera Jaroslava Šilhavyja Slavija igra izvanredno. Imamo veliki broj reprezentativaca i stvari su došle na svoje", istakao je Mešanović za Klix.ba.

Dodaje kako vjeruje da će se tim za koji nastupa boriti za vrh tabele.

"Prije godinu dana Slaviju su preuzeli Kinezi koji su popravili prije svega finansijsko stanje. Klub se ranije borio za opstanak, a sada je situacija potpuno drugačija. Mislim da imamo kvalitet da vodimo bitku za sami vrh tabele. Po mom mišljenju, češka liga je kvalitetna i bit će neizvjesno do kraja", kazao je naš sagovornik.

Mešanović je svoj nogometni put počeo u Radniku iz Hadžića. Potom je karijeru nastavio graditi u Jihlavi gdje je prošao njihovu akademiju. Nastupao je i za Jablonec, a nakon povrede koljena uspio se vratiti na teren. Njegovi nastupi nisu ostali nezapaženi pa je u januaru 2016. stigao u Slaviju.

"Smatram da sam napravio dobar potez dolaskom u Slaviju. Izuzetno sam zadovoljan. Mislim da u nastavku mogu još više napredovati. Trenutno sam u Sarajevu, dobili smo slobodno 25 dana. Odmah nakon Nove godine vraćam se nazad, imat ćemo pripreme za nastavak sezone", podvukao je Mešanović.

Muris naglašava kako je razgovarao sa selektorom Mehmedom Baždarevićem.

"Bio sam na širem reprezentativnom spisku za prijateljske utakmice protiv Švicarske i Luksemburga. Imao sam tada razgovor sa selektorom Baždarevićem i on je rekao kako će pratiti moje nastupe i da će doći u Prag da pogleda jednu utakmicu. No, u to vrijeme nisam bio u formi u kojoj igram danas. San svakog igrača je nastup u reprezentaciji. Ono što mogu obećati jeste da ću igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti, a ostalo je do selektora", istakao je Mešanović koji je trenutno peti strijelac češkog prvenstva.

Na kraju je podvukao kako prati i Premijer ligu BiH.

"Uvijek pogledam rezultate u bh. prvenstvu. Mislim da je najveći problem infrastruktura. Gledao sam utakmicu Zrinjski – Željezničar i vidio sam u kakvim uslovima igrači nastupaju. Ja im čestitam. Kod nas svaki stadion mora imati grijanje i bez obzira na tempereturu, uslovi su odlični", zaključio je Mešanović.