Nogomet
0

Munir Pašagić platio nogometašima iz Srebrenice pripreme u Slovačkoj

Piše: Marinko Sekulić Kokeza
Trening (Foto: Marinko Sekulić )
U vrijeme recesije i besparice višednevne pripreme, pa još u inozemstvu, može priuštiti malo koji, čak i premijerligaš iz BiH. Pogotovo to ne bi mogao RS FK Guber iz Srebrenice, član treće lige, da nema svog mecenu koji se zove Munir Pašagić. On je finansirao sve troškove igrača.

Muradif, kako ga Srebrenčani zovu, je dijete Gubera. U tom klubu je prošao sve faze od nogometaša do predsjednka kluba. Prijeratni direktor Tehnoservisa iz Srebrenici već više od 20 godina je uspješan biznismen, sportski radnik i humanitarac u Slovačkoj. Nogomet je njegova psihologija života čija pravila, kako kaže, koristi i za veoma uspješno bavljenje biznisom. Strast mu je da među ljudima, u nevolji posebno, pravi mostove pomažući nesebično kako svojim Srebrenčanima, tako i nepoznatim ljudima bez obzira na vjeru i naciju. Jedan od velikih mostova je i Most-Hid multietnička, slovačko-mađarska parlamentarna stranka čiji je jedan od osnivača. Jedina "loša osobina" je to što teško ili nikako ne pristaje da daje medijske izjave. Veoma galantan i široke ruke kad treba drugima pomoći, ovaj veliki čovjek, veliki rastom ali sa još većom dušom, izuzetno je škrt na riječima kada za medije treba govoriti sebi i svom radu.

Veliki humanista i donator

Pašagić godinama pomaže organizacije, ustanove i pojedince u Srebrenici posebno FK Guber koji u narednoj godini obilježava 90 godina od osnivanja. Na desetodnevnim pripremama u gradiću Senec na prelijepim jezerima, 25 kilometara od Bratislave, boravilo je 20 nogometaša, tri člana stručnog štaba, novinar Marinko Sekulić i dva vozača. Pripreme za sezonu od koje se očekuje mnogo za sportiste iz Srebrenice bile su uspješne, naporne, veoma korisne, ali i ujedno nezaboravan doživljaj. Smještaj u hotelu Družba na samoj obali jezera, posebno prilagođen za boravak sportista, podrazumijevao je i neograničenu upotrebu zatvorenog bazena, salona za masažu, saune, đakuzije, kuglane, hale za tenis, košarku, odbojku i mali fudbal te teretane. Pored punog pansiona u Srebrenčani su na ime Munira Pašagića imali otvoren račun za dodatno piće i jelo u hotelu i još jednom restoranu na obali jezera, te niz dugih “sitnica” poput voća i slatkiša između obroka, majica i vode za treninge, besplatan boravak i sve usluge u akva parku gdje je samo ulaz 15 eura.

Radilo se naporno, dva puta dnevno. Ujutro trening, poslijepodne trening ili utakmica. Nogometaši Gubera igrali su četiri kontrolne utakmice, dvije su pobijedili, a jednu izgubili sa minimalnim rezultatom i jednu odigrali neriješeno. Osim toga išli su gledati slovački derbi između Slovana i Sparte.

Posebno zanimljiv susret u kojem su Srebrenčani pobijedili bila je utakmica sa ekipom Igrama na čijem terenu su i trenirali. I toj ekipi je Munir Pašagić sponzor pa se neko našalio da utakmicu igraju D.A.L.I.-M.N. protiv D.A.L.I.-M.N. u oraganizaciji D.A.L.I. M.N jer tako se zove porodična firma Pašagića uz kojeg rade i sinovi, Mustafa i Nihad.

Lesicky: BiH ide u Brazil, Slovačka ne

Na toj utakmici u publici je bio Milan Lesicky, legenda slovačkog ili bolje rečeno čehoslovačkog nogometa i hokeja. Pamte ga i po tome što je sa Milanom Macalom bio posljednji nacionalni trener nogometnog A-tima u reprezentaciji Čehoslovačke pred razdvajanje na Češku i Slovačku. Čovjek koji za sebe kaže da je zahvaljujući nogometu četiri puta obišao planetu, i danas je aktivan sportski radnik. Kaže da desetinama godina prati sve igre sa loptom, posebno nogomet na Balkanu.

"U zemljama bivše Jugoslavije ima puno talentovanih sportista. Bio sam svugdje, radio sam od Japana do Južne Amerike i uvijek sam susretao sportiste iz bivše Jugoslavije koji su se svugdje isticali i prepoznavali", kazao je.

Na pitanje o učesnicima Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu on kaže: "Mogu reći da sto posto Slovačka neće tamo biti. Ići će Bosna i Hercegovina. Dvije utakmice između Slovačke i BiH i BiH u Grčkoj će biti odlučujuće, a BiH će biti prva u grupi."

Povratak kući

Srebreničani koji su boravili u Slovačkoj istakli su da nemaju dovoljno riječi kojima bi izrazili zahvalnost Muradifu za sve što je učinio i što čini za Srebrenicu.

Na povratku kući, u autobusu prebiraju utiske i shvataju koliko ih je zadužio njihov sugrađanin. Njegova jednina želja je da oni uspiju. Želja, ali ne i uslov je plasman u drugu ligu, kao najljepši poklon klubu za 90. rođendan.

Već u prvoj utakmici na početku prvenstva odigranoj u nedjelju, pokazalo se šta su značile desetodnevne pripreme FK Gubera u Slovačkoj. Veoma dobra ekipa Majevice iz Lopara je povela sa 1:0 i sa tim rezultatom se otišlo na odmor. Istina Guber je igrao dosta oslabljen, jer nisu igrala četverica standarnih zbog bolesti i administrativnih zavrzlama.

U drugom poluvremenu “Muradifove bebe”, kako su navijači počeli zvati nogometaše Gubera, kondiciono mnogo bolje pripremljeni, dodali su gas i napunili mrežu gostiju. Rezultat je bio 4:1 za Guber a bar tri stopostotne šanse još Guberovci nisu iskoristili.

Prisustvo njihovog mecene Munira Pašagića na tribinama dalo im je dodatni podsticaj. Na sastanku nakon utakmice dogovoreni su naredni koraci – do naredne utakmice u Srebrenici zamijeniti 300 kvadrata busena na veoma oštećenom terenu te da se prema nogometašima izmire sve zaostale obaveze opet o trošku Pašagića. Ono što i publika glasno traži je maksimalan doprinos svakog pojedinca na terenu kao znak zahvalnosti i poštovanja prema velikom čovjeku za sve ono što čini za Srebrenicu.