Sjednica u NS BiH
0

Munib Ušanović napustio sjednicu

Sarajevo-x.com
Sjednica Nogometnog saveza BiH na kojoj se treba izabrati novi generalni sekretar, uz žustru raspravu traje već pet sati, a aktuelni sekretar Munib Ušanović napustio je sjednicu, na zahtjev svih članova, jer nema pravo učestvovati u raspravi koja se direktno tiče njega.

Sjednici Izvršnog odbora NS BiH prisustvuju i predstavnici FIFA-e Eva Pasquier i direktor UEFA-e za nacionalne asocijacije Teodor Teodoridis.

Kandidati za izbor novog generalnog sekretara koji su ušli u uži krug su sadašnji generalni sekretar Munib Ušanović, zatim Nijaz Merdanović, direktor marketinga NS BiH i Fuad Čolpa, predsjednik Arbitražne komisije NS BiH.

Aktuelni sekretar Ušanović na ovoj funkciji je od 1998. godine, a ni optužnica koju je Sud BiH podigao protiv njega zbog utaje poreza i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja nije ga spriječila da se opet kandidira za novi četverogodišnji mandat.

Optužnica tereti Ušanovića i Miodraga Kureša, sekretara za finansije i marketing Nogometnog saveza BiH, da su u periodu od 1. januara 2001. do 30. septembra 2006. godine izbjegli plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga, poreza na plate i poreza na doprinose i tako oštetili budžet Federacije Bosne i Hercegovine u značajnom iznosu, te da su u periodu od 1. januara 2001. godine do 31. maja 2005. godine, zloupotrebom svog službenog položaja pribavili značajnu protivpravnu imovinsku korist.

Nijaz Merdanović, bivši igrač FK Sarajevo, direktor je marketinga u Savezu te predsjednik Skupštine FK Sarajevo. Treći kandidat Fuad Čolpa bio je član Predsjedništva FS Kantona Sarajevo i član Skupštine i Izvršnog odbora NS BiH. Bio je predsjednik nekoliko komisija državnog Saveza, a aktuelni je predsjednik Arbitražne komisije, advokat i suvlasnik preduzeća "Bazeni".

U uži krug kandidata ušao je i Ismet Ovčina, koji je kasnije odustao od kandidature.

Prema Statutu Saveza, jedan od trojice kandidata mora sakupiti 12 od 15 glasova kako bi bio izabran na mjesto generalnog sekretara.