Munib Ušanović napustio sjednicu

S
Sarajevo-x.com
17.12.2008. u 15:28
0
17
Munib Ušanović napustio sjednicu
0
Munib Ušanović napustio sjednicu
Sjednica Nogometnog saveza BiH na kojoj se treba izabrati novi generalni sekretar, uz žustru raspravu traje već pet sati, a aktuelni sekretar Munib Ušanović napustio je sjednicu, na zahtjev svih članova, jer nema pravo učestvovati u raspravi koja se direktno tiče njega.
Sjednici Izvršnog odbora NS BiH prisustvuju i predstavnici FIFA-e Eva Pasquier i direktor UEFA-e za nacionalne asocijacije Teodor Teodoridis.

Kandidati za izbor novog generalnog sekretara koji su ušli u uži krug su sadašnji generalni sekretar Munib Ušanović, zatim Nijaz Merdanović, direktor marketinga NS BiH i Fuad Čolpa, predsjednik Arbitražne komisije NS BiH.

Aktuelni sekretar Ušanović na ovoj funkciji je od 1998. godine, a ni optužnica koju je Sud BiH podigao protiv njega zbog utaje poreza i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja nije ga spriječila da se opet kandidira za novi četverogodišnji mandat.

Optužnica tereti Ušanovića i Miodraga Kureša, sekretara za finansije i marketing Nogometnog saveza BiH, da su u periodu od 1. januara 2001. do 30. septembra 2006. godine izbjegli plaćanje poreza na promet proizvoda i usluga, poreza na plate i poreza na doprinose i tako oštetili budžet Federacije Bosne i Hercegovine u značajnom iznosu, te da su u periodu od 1. januara 2001. godine do 31. maja 2005. godine, zloupotrebom svog službenog položaja pribavili značajnu protivpravnu imovinsku korist.

Nijaz Merdanović, bivši igrač FK Sarajevo, direktor je marketinga u Savezu te predsjednik Skupštine FK Sarajevo. Treći kandidat Fuad Čolpa bio je član Predsjedništva FS Kantona Sarajevo i član Skupštine i Izvršnog odbora NS BiH. Bio je predsjednik nekoliko komisija državnog Saveza, a aktuelni je predsjednik Arbitražne komisije, advokat i suvlasnik preduzeća "Bazeni".

U uži krug kandidata ušao je i Ismet Ovčina, koji je kasnije odustao od kandidature.

Prema Statutu Saveza, jedan od trojice kandidata mora sakupiti 12 od 15 glasova kako bi bio izabran na mjesto generalnog sekretara.


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: